Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή του το γερμανικό Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), το κύμα γρίπης στη Γερμανία έχει ξεπεράσει την κορύφωσή του.

Αυτό προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση της ομάδας εργασίας του RKI για τη γρίπη που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης μέχρι στιγμής, το RKI έχει ήδη καταγράψει περίπου 255.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση πάντως, η δραστηριότητα της γρίπης μειώνεται εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Το κύμα γρίπης ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς αυτή τη σεζόν - ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου. Στις αρχές Δεκεμβρίου, το RKI έκανε λόγο για επίπεδα υψηλότερα από εκείνα των προηγούμενων ετών στην κορύφωση των σοβαρών κυμάτων γρίπης.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης που αναφέρθηκαν στο RKI σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της σεζόν μέχρι σήμερα ξεπερνά τις 255.000. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκαν 558 θάνατοι.

Οι αναφερόμενοι αριθμοί αποτελούν μόνο ένα μέρος του συνολικού αριθμού των περιπτώσεων. Ο αριθμός των πρόσθετων λοιμώξεων από βακτήρια (στρεπτόκοκκοι της ομάδας Α) έχει επίσης αυξηθεί - σε ορισμένες περιπτώσεις με σοβαρή πορεία της νόσου, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις στο σύνολό τους, οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για σταθερές τιμές. Το εκτιμώμενο ποσοστό κυμαίνεται στο ίδιο εύρος όπως και στα έτη πριν από την πανδημία.

Στην σημερινή σύστασή του, το Ινστιτούτο αναφέρει συγκεκριμένα ότι όπως συνηθίζεται το φθινόπωρο και το χειμώνα, οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση στη Γερμανία.

Ο SARS-CoV-2 και διάφοροι άλλοι αναπνευστικοί ιοί εξακολουθούν να κυκλοφορούν στον πληθυσμό. Επιπλέον, το κύμα της γρίπης ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου - πολύ νωρίτερα από ό,τι τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος εξαπλώνονται όπου συγκεντρώνονται άνθρωποι.

Για να μειωθεί η μετάδοση, το RKI εξακολουθεί να συνιστά την τήρηση των κανόνων υγιεινής, τη χρήση μάσκας κατά τη συγκέντρωση σε κλειστούς χώρους, τον τακτικό αερισμό (shock ventilation) και την τήρηση των συστάσεων της επιτροπής εμβολιασμών (STIKO)για εμβολιασμό κατά της CοViD-19, της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

Όποιος έχει συμπτώματα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, αναφέρει τέλος το ΡΚΙ, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι του μέχρι αυτά να υποχωρήσουν και να συμβουλευτεί γιατρό εάν είναι απαραίτητο.

Ευχόμαστε να το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψιν και οι Έλληνες πολίτες που μάλλον δεν δείχνουν την δέουσα  προσοχή.

Γιατί όπως λέει και το Γερμανικό Ινστιτούτο, οι αναπνευστικές λοιμώξεις είναι σε έξαρση κάτι που συμβαίνει και στην χώρα μας όπου δεν τηρούνται συνήθως οι κανόνες υγειινής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα