Υποχώρηση στις επισκέψεις ασθενών σε γιατρούς με "γριπώδη συνδρομή", καταγράφηκε την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου. Υπήρξαν, ωστόσο, τρεις ακόμη θάνατοι ασθενών με γρίπη και 10 νέες νοσηλείες σε ΜΕΘ και αύξηση των κρουσμάτων με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του δελτίου, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κρουσμάτων γρίπης στην κοινότητα, σε σχέση με την προηγούμενη, η οποία αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η εικόνα ήταν συνοπτικά η εξής:

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση.
  • Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι (σ.σ. με βάση τα στοιχεία του προηγούμενου δελτίου του ΕΟΔΥ, οι νέοι θάνατοι είναι 3).
  • Από την αρχή της περιόδου (Οκτώβριος) έως και τις 15 Ιανουαρίου, έχουν νοσηλευθεί συνολικά 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ (36 την περασμένη εβδομάδα) και έχουν καταγραφεί 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (9 την προηγούμενη).
  • Το ίδιο διάστημα, έχουν ανιχνευτεί συνολικά 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν
    στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 228 στελέχη τύπου Α, τα 220 (96,5%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 8 (3,5%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό - RSV, η θετικότητα παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό

Επισκέψεις

Όπως προκύπτει από το παραπάνω γράφημα, οι επισκέψεις σε γιατρό με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής" παρουσίασαν αισθητή κάμψη.

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).  

Το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ δίνει τεράστια απόκλιση στη θετικότητα για γρίπη, η οποία κυμαίνεται από 7% έως 14%!

Την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου, ελήφθησαν 90 δείγματα από τους εργαστηριακούς παρατηρητές του δικτύου Sentinel στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Από αυτά, 12 (13%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2, 13 (14%) ήταν θετικά για γρίπη και 18 (20%) ήταν θετικά για RSV.

Την ίδια εβδομάδα, επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 692 άτομα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα. Από τα 692 ληφθέντα δείγματα, 179 (26%) ήταν θετικά για SARSCoV-2, 47 (7%) ήταν θετικά για γρίπη και 86 (12%) ήταν θετικά για RSV.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας