Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, με τα ράντζα να έχουν κάνει και πάλι την εμφάνισή τους στους διαδρόμους. Ενδεικτικό της κατάστασης, το αδιαχώρητο που επικράτησε σε τρεις εφημερίες του Σισμανόγλειου.

"Υπήρχαν πολλά περιστατικά, που ενώ είχε τελειώσει η εφημερία, είχαν μείνει στα επείγοντα. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει…υπήρχε πάντα, υπάρχει και εάν δεν λυθεί με τους τρόπους με τους οποίους εισηγηθήκαμε και γνωρίζοντας πώς πρέπει να διαχειριστούμε την κατάσταση, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ", είπε την Παρασκευή η Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στο Mega, τόνισε πως είναι σημαντικό για κάθε υπουργείο και κάθε υπουργό να κάνει σωστή κατανομή εφημέρευσης του πακέτου των νοσοκομείων που εφημερεύουν.

"Έχει σημασία πόσα και ποια νοσοκομεία εφημερεύουν την ημέρα. Το θέμα είναι τεχνικό, πρέπει να μπουν συγκεκριμένες ομάδες τις ημέρες που εφημερεύουν, να νοικοκυρευτούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να ενισχυθούν τα τμήματα στις κλινικές¨, συμπλήρωσε.

Ιώσεις και κορωνοϊός

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού, γνωστό ως "Όρθρος", βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον τις τελευταίες δέκα εβδομάδες, αναφέρει ο οργανισμός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τη γεωγραφική κατανομή τους.

Η κ. Παγώνη σημείωσε πως είναι πολύ μεταδοτική μετάλλαξη και βάσει στοιχείων αφορά το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά είναι πολύ μεταδοτική. Σημειώνεται πως η μετάλλαξη "Όρθρος" ξεκίνησε στη Βρετανία, όπου αποτελεί το 23.1% των κρουσμάτων.

Πηγές:
Mega