To αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ για την ανάνεωση της θητείας της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, η οποία θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί από τη προηγούμενη εβδομάδα. Εξαιτίας αυτής της καθυστερήσης βρίσκονται σε αναμονή σκευάσματα, τα οποία έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και περιμένουν να πάρουν υπουργική απόφαση ένταξης στο θετικό κατάλογο. 

Σε κάθε περίπτωση, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών που για την ολοκλήρωσή τους απαιτούνται περί τις 10 ημέρες (συντηρητικά) και επειδή η θετική λίστα θα πρέπει να είναι στην ΗΔΙΚΑ με ισχύ 30/1/2023 μαζί με το δελτίο τιμών της νέας ανατιμολόγησης, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό. 

Οπως αναφέρουν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, η καθυστέρηση αυτή κοστίζει πρωτίστως στους ασθενείς, καθώς η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων κατάφερε να βελτιώσει κατακόρυφα την απόδοση της μειώνοντας δραστικά τους χρόνους για την αξιολόγηση των νέων φαρμάκων που είναι να μπουν στην αγορά. Σύμφωνα με τους ίδιους, ζούμε στη σφαίρα της παράνοιας, καθώς η ανανέωση της θητείας της με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση αγνοείται, με κίνδυνο να υπάρξουν επιπλέον δυσκολίες και καθυστερήσεις στην πρόσβαση των καινοτόμων φαρμακων συμπληρώνοντας το φάσμα των ελλείψεων των αποσύρσεων και άλλων ευτράπελων που συμβαίνουν στη αγορά. 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA