Οι προσπάθειες να αποσυρθούν τα τρανς λιπαρά, που παράγουν οι βιομηχανίες, έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν. Πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται στα τοξικά λιπαρά πολλών προϊόντων, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ είχε καλέσει το 2018 να αποσυρθούν τα τρανς λιπαρά ως το 2023.

Αυτά εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνα για 500.000 πρόωρους θανάτους από στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο. Αν και 43 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους εφαρμόζουν πολιτικές βέλτιστης πρακτικής, οι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν απροστάτευτοι.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει στην ετήσια έκθεση προόδου ότι ο στόχος παραμένει μακρινός. Τα τρανς λιπαρά της βιομηχανίας συχνά χρησιμοποιούνται σε συσκευασμένα τρόφιμα, όπως ψημένα προϊόντα.

Δεν έχουν γνωστό όφελος και έχουν τεράστιο κίνδυνο για την υγεία, που προκαλεί τεράστιο κόστος στα συστήματα υγείας, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Αντίθετα η απομάκρυνση των τρανς λιπαρών έχει τεράστια οφέλη στην υγεία. Με απλά λόγια, είναι τοξικά χημικά που σκοτώνουν και δεν θα πρέπει να έχουν θέση στη διατροφή. Είναι καιρός να απαλλαγούμε μια και καλή, δήλωσε.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι 9 από 16 χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από στεφανιαία νόσο που προκλήθηκε από την πρόσληψη τρανς λιπαρών δεν εφάρμοζαν βέλτιστες πρακτικές. Περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπουτάν, ο Ισημερινός. η Αίγυπτος, το Ιράν, το Νεπάλ, το Πακιστάν και η Νότιος Κορέα.

Ο Francesco Branca, του ΠΟΥ, δήλωσε ότι πρακτικές απόσυρσης των τρανς λιπαρών υπάρχουν σε 60 χώρες με 3,4 δισ. ανθρώπους ή 43% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτές, 43 χώρες εφαρμόζουν standards καλής πρακτικής.

Ο ΠΟΥ καλεί χώρες με υψηλό βάρος όπως η Αίγυπτος, το Ιραν, το Πακιστάν και η Νότια Κορέα να λάβουν επείγουσα δράση.

Πηγές:
ΠΟΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας