Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για στήριξη τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής που δοκιμάζονται από τα ράντζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμπλακούν δύο ιδιωτικές κλινικές: το "Ερρίκος Ντυνάν" και το Ιατρικό Περιστερίου, καθώς και το δημόσιο νοσοκομείο "Παμμακάριστος" και το στρατιωτικό ΝΙΜΤΣ, τα οποία θα διαθέτουν κλίνες στα μεγάλα νοσοκομεία που εφημερεύουν.

Το σχέδιο θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Στην εφημερία του νοσοκομείου "Λαϊκό" θα αντιστοιχιστεί το νοσοκομείο "Παμμακάριστος".
  • Στην εφημερία του νοσοκομείου "Αττικόν" θα συμβάλλει το Ιατρικό Περιστερίου.
  • Στο "Γ. Γεννηματάς" θα αντιστοιχιστεί το "Ερρίκος Ντυνάν".
  • Στην εφημερία του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" θα συμβάλλει το ΝΙΜΤΣ.

Το πλάνο αναμένται να υλοποιηθεί το επόμενο δεκαήμερο, με απόφαση που θα εκδώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Θα βασιστεί στο σχέδιο, το οποίο προβλέπει τα εξής:

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων, θα παρέχουν στοιχεία στην ψηφιακή βάση "Φιλόλαος", δύο ώρες μετά το τέλος της γενικής εφημερίας. Θα ενημερώνουν για τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών και τα ράντζα.

Με βάση την αναφορά αυτή, θα παραπέμπονται οι ασθενείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τα κεντρικά νοσοκομεία, στις ιδιωτικές κλινικές, στο ΝΙΜΤΣ και στο "Παμμακάριστος" που συμβάλλουν στην εφημερία τους.

Δεν πληρώνουν

Οι ασθενείς αυτοί που θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές και θα νοσηλεύονται τελικά σε αυτές, δεν θα καταβάλλουν κάποιο ποσό για τη νοσηλεία τους.

Οι κλινικές θα πληρώνονται με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο. Για παράδειγμα, αν το περιστατικό είναι παθολογικό είναι στα 200 ευρώ, ενώ αν είναι χειρουργικό μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ. 

Δεν θα επιβαρύνονται, δε, με υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) και υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate). Επιβαρύνσεις που - σύμφωνα με στέλεχος της ιδιωτικής αγοράς - για τον Δεκέμβριο έφτασαν το clawback στο 42% και το rebate στο 10%. Άρα, το σύνολο των επιστροφών στο κράτος είναι στο 52%. 

Πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Υγείας να βολιδοσκοπεί και άλλες κλινικές για παιδιατρικά περιστατικά, καθώς εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με πολλά παιδιά να εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τις ιώσεις. Ο σχεδιασμός αφορά και τη Θεσσαλονίκη.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου