Αν νοσείτε από HIV, η διαχείριση της πάθησης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να παίρνετε καθημερινά ένα χάπι. Η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί να διασφαλίσει ότι η ποσότητα του ιού στην κυκλοφορία του αίματος, γνωστή ως ιικό φορτίο, παραμένει σε μη ανιχνεύσιμο επίπεδο. Τα άτομα με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο μπορούν να ζήσουν μακρά, υγιή ζωή χωρίς την προοπτική να αναπτύξουν AIDS.

Όμως, ακόμη και όταν αντιμετωπίζεται σωστά, ο HIV προκαλεί χαμηλό επίπεδο φλεγμονής που μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να επηρεάσει αρνητικά το σώμα.

Η αντιρετροϊκή θεραπεία μπορεί επίσης να αλλάξει την κατανομή του λίπους του σώματος και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή παχυσαρκία. Για τα άτομα που ζουν με HIV, μια υγιεινή διατροφή βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων καταστάσεων, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής. Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές διατροφής.

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τη φλεγμονή

Η κατανάλωση λαχανικών, φρέσκων ή κατεψυγμένων, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με HIV. Φροντίστε να τρώτε λαχανικά και φρούτα πολλών χρωμάτων, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο), κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα (παντζάρια, κίτρινες πιπεριές, καρότα), καθώς και φασόλια, μπιζέλια, όσπρια και αμυλούχα λαχανικά.

Η πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας

Τα άτομα με HIV είναι καλό να περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες σε όλα τα γεύματα, όπως άπαχο βοδινό κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, λιπαρά ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά και ξηρούς καρπούς, όπως και φασόλια και σπόρους. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας επειδή τα άτομα με HIV είναι ευαίσθητα στη μακροπρόθεσμη επίδραση της φλεγμονής στον μυϊκό ιστό.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, φρούτα, φασόλια, ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, εξισορροπούν το σάκχαρο στο αίμα και διατηρούν το πεπτικό σύστημα σε μέγιστη απόδοση. Δεδομένου του κινδύνου για κακή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω φλεγμονής που σχετίζεται με τον HIV, ένα εύκολο στην προετοιμασία γεύμα, όπως αυτό που αποτελείται από καστανό ρύζι και φασόλια, μπορεί να παρέχει επαρκείς πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά με σχετικά χαμηλό κόστος θερμίδων.

Βασικές βιταμίνες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Βιταμίνη D: Διατίθεται σε εμπλουτισμένο γάλα και λιπαρά ψάρια και παράγεται από τον οργανισμό μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Βοηθά επίσης στην ενίσχυση των οστών.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών. Διατίθεται σε λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σίδηρος: Το κόκκινο κρέας μπορεί να βοηθήσει το σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη, το συστατικό του αίματος που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα θαλασσινά, τα ψωμιά και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα αυγά, το συκώτι, ακόμη και η σκούρα σοκολάτα ενισχύουν επίσης τα επίπεδα σιδήρου.

Υγιεινά λίπη: Ελαιόλαδο, αβοκάντο και ξηροί καρποί, καθώς και ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος προάγουν την ανάπτυξη των κυττάρων και παρέχουν ενέργεια.