Πώς επηρεάζει η CoViD - 19 την εγκυμοσύνη; Αυτό διερευνήθηκε στη μελέτη "Intercovid-2022", τα αποτελέσματα της οποίας έχουν πλέον δημοσιευθεί. Όπως είναι φυσικό, η ασθένεια ενέχει και αυξάνει διάφορους κινδύνους για την υγεία της μέλλουσας μητέρας και του παιδιού.

Η μελέτη "Intercovid-2022" διερεύνησε τις επιδράσεις της CoViD-19 στην υγεία των εγκύων γυναικών και στις περιγεννητικές επιπλοκές.

Τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "The Lancet".

Ο καθηγητής Δρ Jose Villar από το Τμήμα Γυναικείας και Αναπαραγωγικής Υγείας Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μαζί με μια διεθνή ερευνητική ομάδα, ανέλυσε δεδομένα υγείας από έγκυες γυναίκες που νοσηλεύτηκαν σε 41 νοσοκομεία σε 18 χώρες.

Για κάθε έγκυο γυναίκα με διάγνωση CoViD-19 που επιβεβαιώθηκε με PCR ή rapid test, δύο έγκυες γυναίκες με παράλληλα δημογραφικά χαρακτηριστικά και με παρόμοιο μαιευτικό ή γυναικολογικό ιστορικό χωρίς διάγνωση CoViD-19 συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα σύγκρισης. Οι μητέρες και τα νεογέννητα παρακολουθήθηκαν μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο.

Τα κύρια καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν:

  • Δείκτης μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας (MMMI), συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μιας επιπλοκής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (συμπεριλαμβανομένης της κολπικής αιμορραγίας, της υπέρτασης που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, της προεκλαμψίας, της εκλαμψίας, της αιμόλυσης, των αυξημένων ηπατικών ενζύμων και του χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (σύνδρομο HELLP), του πρόωρου τοκετού ή της λοίμωξης που απαιτεί αντιβιοτικά, ή του θανάτου της μητέρας, της εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή της παραπομπής σε ανώτερο επίπεδο περίθαλψης.
  • Ο δείκτης σοβαρής νεογνικής νοσηρότητας (SNMI) , ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες επιπλοκές: βρογχοπνευμονική δυσπλασία, υποξική-ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, σηψαιμία, αναιμία που απαιτεί μετάγγιση, ανοικτός αρτηριακός πόρος, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, νεκρωτική εντεροκολίτιδα και αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.
  • Ο δείκτης σοβαρής περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας (SPMMI), συμπεριλαμβανομένων των νοσηροτήτων που απαριθμούνται στον SNMI, του ενδομήτριου ή νεογνικού θανάτου ή της παραμονής σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών επτά ημερών ή περισσότερο.

Ως δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία, οι επιμέρους συνιστώσες των ανωτέρω δεικτών εξετάστηκαν χωριστά και αναλύθηκαν οι παράγοντες που σχετίζονται με τη νεογνική θετικότητα SARS-CoV-2.

Πηγές:
Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας