Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι πιο συχνές στους άνδρες απ' ό,τι στις γυναίκες. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι η πάθηση μπορεί να είναι πιο σοβαρή στις γυναίκες. Αυτό αναφέρει ερευνητική ομάδα από το Karolinska Institut της Στοκχόλμης στο περιοδικό Neurology.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι σύντομοι αλλά εξαιρετικά επώδυνοι πονοκέφαλοι που μπορεί να συμβαίνουν για αρκετές ημέρες ή ακόμη και εβδομάδες στη σειρά. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να διαρκέσουν από 15 λεπτά έως τρεις ώρες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 874 άτομα που διαγνώστηκαν με αθροιστική κεφαλαλγία, το 66% των οποίων ήταν άνδρες και το 34% γυναίκες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματά τους, τα φάρμακά τους, τους παράγοντες που προκαλούν πονοκέφαλο και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κρίσεις διαρκούσαν περισσότερο στις γυναίκες απ' ό,τι στους άνδρες. Για παράδειγμα, το 8% των γυναικών ανέφερε ότι οι κρίσεις πονοκεφάλου διαρκούσαν κατά μέσο όρο τέσσερις έως επτά μήνες, σε σύγκριση με το 5% των ανδρών, ενώ το 26% των γυναικών ανέφερε ότι οι κρίσεις διαρκούσαν κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα μήνα, σε σύγκριση με το 30% των ανδρών.

Οι γυναίκες διαγιγνώσκονταν επίσης συχνότερα με χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία από τους άνδρες. Η χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία ορίζεται ως επαναλαμβανόμενες κρίσεις αθροιστικής κεφαλαλγίας που εμφανίζονται για τουλάχιστον ένα έτος χωρίς παρατεταμένη διακοπή ή ως κεφαλαλγία με σύντομες περιόδους χωρίς συμπτώματα που διαρκούν λιγότερο από τρεις μήνες.

Χρόνια αθροιστική κεφαλαλγία διαγνώστηκε στο 18% των γυναικών αλλά μόνο στο 9% των ανδρών. Οι γυναίκες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν ότι οι κρίσεις τους συνέβαιναν σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας (74% έναντι 63%).

"Παρόλο που η αναλογία ανδρών και γυναικών με αθροιστική κεφαλαλγία έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών, εξακολουθεί να θεωρείται κυρίως ανδρική διαταραχή, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τις γυναίκες με ηπιότερα συμπτώματα να διαγνωστούν με αθροιστική κεφαλαλγία απ' ό,τι για τους άνδρες", δήλωσε η Andrea Belin από την ερευνητική ομάδα.

Τόνισε μάλιστα πως "οι αθροιστικές κεφαλαλγίες εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται συχνά λανθασμένα στις γυναίκες, ίσως επειδή ορισμένες πτυχές τους μοιάζουν με εκείνες της ημικρανίας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα