Πανικός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, με τη γρίπη και τις ιώσεις να έχουν πάρει τη σκυτάλη από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Στις 25 Ιανουαρίου 2022, νοσηλεύονταν 4.694 άτομα στις 7.500 κλίνες CoViD, ενώ χθες νοσηλεύονταν 1.557 ασθενείς στις 3.500 κλίνες CoViD.
  • Στις 24 Δεκεμβρίου 2022, νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ 1.147 ασθενείς, εκ των οποίων οι 624 με κορωνοϊό και 523 από άλλες παθήσεις.
  • Χθες, νοσηλεύονταν 959 ασθενείς, εκ των οποίων μόλις οι 180 με κορωνοϊό και οι 779 με άλλες παθήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος υπογραμμίζει πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη σε σχέση με πέρυσι, αλλά οι γρίπη και οι άλλες ιώσεις έχουν ξεπεράσει σε σφοδρότητα τον κορωνοϊό, αυξάνοντας κατά πολύ τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ.

Όπως αναφέρει, στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, οι προσελεύσεις στα επείγοντα σε κάθε εφημερία ξεπερνάει τους 1.000 ασθενείς, με την αναμονή να φτάνει έως και 8 ώρες.

Για την απίστευτη ταλαιπωρία, "ευθύνονται" οι ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊστρικού) και η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς από τους 1.000 που εξετάζονται στα επείγοντα, λιγότεροι από 200 εισάγονται για νοσηλεία.

Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ξεκινούν την εφημερία με λιγότερες από 100 κενές κλίνες και η πίεση οδηγεί σε ανάπτυξη ράντζων, κυρίως στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές.

Στις ενδιάμεσες ημέρες τις εφημερίας τα κρεβάτια των ασθενών που πέρνουν εξιτήριο καταλαμβάνονται από ασθενείς που βρίσκονται σε ράντζα ή σε χώρους στα επείγοντα, καθώς κατά την εισαγωγή τους δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ή ράντζο.

Σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία, οι Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση. Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις γιατρών παθολόγων, εργαστηριακών και νοσηλευτικού προσωπικού. Προκηρύσσονται συνεχώς θέσεις παθολόγων, χωρίς ενδιαφέρον, βγαίνουν άγονες.

Στο νοσοκομείο Πύργου, νοσηλεύτηκαν το Σαββατοκύριακο (στη μία Παθολογική κλινική που διαθέτει) 92 ασθενείς, παθολογικά και κρούσματα CoViD. έχουν παραιτηθεί τρεις παθολόγοι και έχει μείνει ένας, ενώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον κάλυψης στην προκήρυξη που έγινε.

Το νοσοκομείο Γιαννιτσών, διαθέτει μία Παθολογική κλινική 35 κλινών και 20 κλίνες CoViD, που είναι συνεχώς γεμάτες. Έχουν παραιτηθεί τρεις ειδικοί παθολόγοι και πέντε ειδικευόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, οι ασθενείς προτιμούν τα μεγάλα νοσοκομεία, καθώς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. "Πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και εξοπλισμό τα μικρότερα νοσοκομεία που συνεφημερεύουν με τα μεγάλα", σημειώνει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για έλλειψη νοσοκομειακών κλινών, λέγοντας πως διαθέτουμε ως χώρα 3,5 κλίνες ανα 100.000 κατοίκους, ενώ οι χώρες της Ευρώπης έχουν 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]