Οι ανεμβολίαστοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιας λοίμωξης (Long CoViD) συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.  Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με τη μακροχρόνια λοίμωξη; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο "JAMA Network Open" ασχολείται με αυτό το συγκεκριμένο ερώτημα.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, οι ασθενείς που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά τη στιγμή της λοίμωξης από SARS-CoV-2 έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιων συμπτωμάτων μετά το CoViD-19. Το ίδιο ισχύει και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Σε αυτή τη μελέτη κοόρτης από τις ΗΠΑ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Stephanie A. Richard από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας στην Bethesda του Maryland, ανέλυσαν δεδομένα από 1832 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από ένα έτος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "JAMA Network Open". Όλοι οι ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη EPICC (Epidemiology, Immunology and Clinical Characteristics of Emerging Infectious Diseases with Pandemic Potential), η οποία διεξήχθη από το Στρατιωτικό Σύστημα Υγείας των ΗΠΑ (MHS).

Ο στόχος ήταν, πρώτον, να εντοπιστούν τα περιστατικά μετά την εμφάνιση του ιού (PCC) που σχετίζονται με κόπωση, δύσπνοια, πόνο στις αρθρώσεις, άγχος, κατάθλιψη και άλλα συμπτώματα μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Δεύτερον, να ποσοτικοποιηθεί η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού με πριν από τη μόλυνση SARS-CoV-2 και του εμβολιασμού μετά τη μόλυνση με επίμονα συμπτώματα covid 19. Τέλος, να συγκριθεί η συχνότητα των ειδικών για τα όργανα ιατρικών θεραπειών πριν και μετά τη μόλυνση SARS-CoV-2.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν σχετικά νέοι και υγιείς πριν από τη μόλυνση.

Η πλειονότητα των 1832 συμμετεχόντων στη μελέτη αυτή ήταν μεταξύ 18 και 44 ετών και το 61% ήταν άνδρες.

Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη (70,4%) δεν είχαν σημαντικές συννοσηρότητες και ήταν ανεμβολίαστοι κατά τη στιγμή της λοίμωξης από SARS-CoV-2 (77,1%). Μόνο 236 συμμετέχοντες (12,9%) νοσηλεύτηκαν λόγω σοβαρής εξέλιξης της CoViD.

Σε σύνολο 728 συμμετεχόντων (39,7%), η διάρκεια της νόσου διήρκεσε 28 ημέρες ή περισσότερο (28 έως 89 ημέρες σε 364 ασθενείς: ≥ 90 ημέρες σε 364 ασθενείς).

Μεταξύ αυτών των συμμετεχόντων, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αξιολογήθηκαν ως μέτρια ή σοβαρά ένα μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ήταν η κόπωση (6,5%), ο περιορισμός των κινήσεων (5,9%), η δύσπνοια (4,7%), η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης ή/και της γεύσης (5,3%) και ο βήχας (3,8%).

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε έρευνα μετά από έξι μήνες (62,1%), 111 (9,8%) ανέφεραν ότι εξακολουθούσαν να υποφέρουν από κάποιο σύμπτωμα σχετιζόμενο με το Covid 19 κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο