Μετά το διαχωρισμό της από τη μητρική Novartis να έχει πλέον επιβεβαιωθεί, η Sandoz κινήθηκε για να ενισχύσει τη βάση εσόδων της με την απόκτηση των παγκόσμιων δικαιωμάτων πώλησης του βασικού αντιμυκητιασικού φαρμάκου  micafungin sodium, από την ιαπωνική Astellas.

Η Sandoz θα πληρώσει μεταξύ 63 και 75 εκατ. δολ. προκαταβολικά για τα δικαιώματα του micafungin sodium, ανάλογα με το πότε θα κλείσει η συμφωνία, ενώ έχει επίσης συμφωνήσει να προβεί σε πρόσθετες πληρωμές που συνδέονται με τους στόχους απόδοσης που θα πετύχουν οι πωλήσεις του φαρμάκου.

Το σκεύασμα,  είχε παγκόσμια έσοδα 135 εκατομμυρίων δολαρίων τους 12 μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2022. Είναι ένα από τα αντιμυκητισιακά με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως και ανήκει στην θεραπευτική κατηγορία των εχινοκανδινών, ενώ σύμφωνα με τη Sandoz αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη σειρά των νοσοκομειακών και αντιλοιμωδών προϊόντων που διαθέτει.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο ενισχύθηκε στα τέλη του 2021, όταν η Sandoz ολοκλήρωσε την εξαγορά των κεφαλοσπορινών της GSK με μια συμφωνία ύψους 350 εκατ. δολ. – συν 150 εκατ. δολ. σε ορόσημα – παραλαμβάνοντας τρεις μάρκες με πωλήσεις περίπου 140 εκατ. δολ. ετησίως.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι η απόκτηση του σκευάσματος θα βοηθήσει στην υποστήριξη ενός προγράμματος που κυκλοφόρησε πρόσφατα, όπου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να παρακολουθείται η μικροβιακή αντοχή (AMR), βελτιώνοντας έτσι τις διαγνώσεις καθοδηγώντας στην πιο αποτελεσματική συνταγογράφηση αντι-λοιμωδών προϊόντων.

Το σκεύασμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επεμβατικής καντιντίασης και της οισοφαγικής καντιντίασης, οι οποίες επί του παρόντος αυξάνονται λόγω των νοσοκομειακών εστιών, καθώς και για την πρόληψη λοιμώξεων από candida και aspergillus σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων.

Η Novartis είπε το περασμένο Καλοκαίρι ότι αποφάσισε να μετατρέψει τη Sandoz σε μια αυτόνομη εταιρεία μετά από μήνες διαβουλεύσεων για το μέλλον της επιχείρησης γενόσημων και βιο-ομοειδών, η οποία δέχεται πιέσεις στις πωλήσεις και στα λειτουργικά της κέρδη εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού και των χαμηλότερων τιμών εξαιτίας της τιμολόγησης. 

Οι καθαρές πωλήσεις της ήταν 6,9 δισ. δολ. τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sandoz, Richard Saynor, θα παραμείνει στο τιμόνι της επιχείρησης μετά το spin-off, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η συμφωνία  αναμένεται να κλείσει προσωρινά το πρώτο εξάμηνο του 2023, μετά το οποίο τα δικαιώματα προϊόντος για το φάρμακο θα μεταβιβαστούν σε κάθε χώρα που πωλείται.

Πηγές:
pharmaphorum

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''