Το στόμα μας φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια που βλάπτουν τα ούλα και τη στοματική υγεία. Όταν η βακτηριακή δραστηριότητα στο στόμα μας αυξάνεται, σχηματίζει μια κολλώδη επικάλυψη στα δόντια και τα ούλα, την πλάκα, που οδηγεί στην ανάπτυξη της νόσου των ούλων, που ονομάζεται ουλίτιδα. Όταν η ουλίτιδα αφήνεται χωρίς θεραπεία, οδηγεί στην προχωρημένη μορφή της, που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Αυτές είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο.

Η ουλίτιδα είναι μια ήπια πάθηση κατά την οποία το άτομο εμφανίζει φλεγμονή στα ούλα. Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Αν την εντοπίσουμε και την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, μπορούμε να αντιστρέψουμε την βλάβη που έχει προκαλέσει.

Από την άλλη πλευρά, όταν αγνοείτε τα πρώιμα σημάδια της ουλίτιδας, αυτό οδηγεί σε μια προχωρημένη μορφή που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Αυτή είναι μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία το περιοδόντιο παρουσιάζει φλεγμονή. Το περιοδόντιο είναι ο συνδετικός ιστός που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Πώς η ουλίτιδα οδηγεί σε περιοδοντίτιδα;

Η ουλίτιδα αφήνει πλάκα στη γραμμή των ούλων, προκαλώντας τα βακτήρια να απελευθερώνουν τοξίνες και να ξεκινούν τη φλεγμονώδη δράση στην περιοχή. Αυτή η βακτηριακή δράση, όταν είναι χρόνια, καταστρέφει τους ιστούς των ούλων και τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους, με αποτέλεσμα την περιοδοντίτιδα.

Συμπτώματα ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας

Τα κοινά συμπτώματα της ουλίτιδας περιλαμβάνουν κόκκινα, πρησμένα ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή το νήμα. Μερικές φορές, τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν και τυχαία. Από την άλλη πλευρά, η περιοδοντίτιδα εμφανίζεται σε στάδια, όπου τα τελευταία στάδια είναι πιο σοβαρά. Μαζί με τα κόκκινα, πρησμένα ούλα, μπορεί κανείς επίσης να εμφανίσει ευαισθησία στα δόντια, πόνο στα ούλα, κακή αναπνοή, χαλάρωση των δοντιών, αλλαγή στη θέση των δοντιών, πόνο κατά τη μάσηση και υποχώρηση των ούλων.

Θεραπεία

Στην ουλίτιδα, ο στόχος της θεραπείας είναι η μείωση και η ελαχιστοποίηση της φλεγμονής. Αυτό μπορεί να γίνει με τακτικό βούρτσισμα χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος και χρήση οδοντικού νήματος κάθε μέρα. Μπορείτε επίσης να πάτε για οδοντικό καθαρισμό για να απαλλαγείτε από την πλάκα και την πέτρα από τα ούλα και τα δόντια σας. Εκτός από αυτό, συμπεριλάβετε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για την εξάλειψη των βακτηρίων του στόματος.

Δεδομένου ότι η περιοδοντίτιδα είναι το προχωρημένο στάδιο της ουλίτιδας χρειάζεται επιπλέον θεραπεία. Παράλληλα με την τήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής, θα πρέπει να υποβληθείτε σε βαθύ οδοντικό καθαρισμό ή χειρουργική επέμβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο