Ο κόσμος είναι «επικίνδυνα απροετοίμαστος» για μελλοντικές πανδημίες, αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Εταιρειών Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, καλώντας τις χώρες να επικαιροποιήσουν τα σχέδια ετοιμότητάς τους μέχρι το τέλος του έτους.

Στην Έκθεση Παγκόσμιων Καταστροφών για το 2022, η IFRC είπε ότι «όλες οι χώρες παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μελλοντικές εστίες» παρά το γεγονός ότι η COVID-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε σεισμό, ξηρασία ή τυφώνα στην ιστορία.

"Η επόμενη πανδημία θα μπορούσε να είναι προ των πυλών. Εάν η εμπειρία της COVID-19 δεν επιταχύνει τα βήματά μας προς την ετοιμότητα, τι θα γίνει;", δήλωσε ο Jagan Chapagain (φωτογραφία), γενικός γραμματέας του IFRC, του μεγαλύτερου δικτύου αντιμετώπισης καταστροφών στον κόσμο.

"Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη έλλειψη ετοιμότητας μετά από τρία τρομερά χρόνια".

Η έκθεση ανέφερε ότι οι χώρες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία τους για να διασφαλίσουν ότι είναι σύμφωνη με τα σχέδια ετοιμότητας για πανδημία έως το τέλος του 2023 και να υιοθετήσουν μια νέα συνθήκη και αναθεωρημένους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας μέχρι το επόμενο έτος, οι οποίοι θα επένδυαν περισσότερο στην ετοιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Συνέστησε επίσης στις χώρες να αυξήσουν την εγχώρια χρηματοδότηση για την υγεία κατά 1% του ΑΕΠ και την παγκόσμια χρηματοδότηση για την υγεία κατά τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάτι που ο Chapagain περιέγραψε ως "καλή επένδυση".

"Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για να δεσμευτούμε σε αυτό", είπε. "Αν υπάρχει, είναι πιθανό".

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;