Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και καθαριότητας) στις δύο μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και τη μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ), καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρουν οι ελλείψεις έχουν μεγάλη επίπτωση στην παρεχόμενη φροντίδα, καθώς πρόκειται για το μοναδικό νοσοκομείο της δυτικής Αττικής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο μίας βιομηχανικής περιοχής, με πολλά εργατικά ατυχήματα.

Κάνουν λόγο για μεγάλη έλλειψη γιατρών, καθώς στις δύο ΜΕΘ εργάζονται μόνο 15, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημονικά υπεύθυνων διευθυντών. Οι εναπομείναντες αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, υφιστάμενοι καταπόνηση της υγείας τους.

Σύμφωνα με το προσωπικό, οι ελλείψεις προκαλούν σοβαρότατα προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ, αλλά και στην πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου. Έχουν, δε, επίπτωση και στην εκτίμηση ασθενών σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Αντίστοιχες είναι οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στην γενική ΜΕΘ (8 κλίνες), αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 23. Στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων, (8 κλίνες) αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών, εργάζονται μόνο 21, ενώ στη ΜΑΦ (10 κλίνες) εργάζονται μόνο 14 νοσηλευτές, που έχουν τη νοσηλευτική ευθύνη και για τις 8 κλίνες της Πλαστικής Χειρουργικής.

Πολλοί από τους νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί, μέσω ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ και ειδικευόμενοι) και παραμένουν σε εργασιακή ομηρία, χωρίς να μονιμοποιούνται.

Κενές θέσεις

Παραμένουν κενές 3 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και όλες οι θέσεις εξειδικευόμενων γιατρών. Δεν έχει προκηρυχθεί καμία από τις 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που έχουν συσταθεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, σε καμία από τις δύο ΜΕΘ δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας: σε κάθε μονάδα, εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας (αντί για τους απαιτούμενους δύο), ένας βοηθός θαλάμου (αντί για τους απαιτούμενους δύο) και μία καθαρίστρια με σύμβαση ορισμένου χρόνου που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο.

Οι ελλείψεις σε φυσικοθεραπευτές - που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ - καλύπτονται προσωρινά με συμβασιούχους (επικουρικούς και μέσω του προγράμματος Προεργασίας για άνεργους νέους).

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, το οποίο οξύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας.

Τι ζητούν

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ και της ΜΑΦ, ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • Να προκηρυχθούν άμεσα οι 3 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών. Να συσταθούν και να προκηρυχθούν 4 επιπλέον οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη εξειδικευόμενων γιατρών.
  • Να ενισχυθούν οι ΜΕΘ και η ΜΑΦ με νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.
  • Να καλυφθούν άμεσα οι 16 συσταθείσες θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, με αξιοποίηση των καταστάσεων επιλαχόντων στην προκήρυξη 7Κ/2020 και των καταστάσεων για επικουρικό προσωπικό.

Ζητούν, επίσης, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (επικουρικοί, μέσω ΔΥΠΑ, με ΣΟΧ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας