Πάνω από 15 επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη μαθαίνουμε ότι έχουν ζητήσει με κοινή επιστολή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη. Η συγκεκριμένη επιστολή έχει κοινοποιηθεί, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, Ανάπτυξης, Οικονομικών καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Μιλάμε για πολυεθνικές που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα με θυγατρικές, ενώ η συγκεκριμένη επιστολή είναι υπογεγραμμένη και από το Διοικητικό Συμβούλιο του  PhARMA Innovation Forum Greece  (PIF).

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα της επιστολής είναι η χάραξη εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής και η προσέλκυση επενδύσεων από την πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία. Αιτήματα, που αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν ότι η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία εμπιστεύεται τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδος, εφόσον βεβαίως υπάρχει ένα ασφαλές και σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής που να δίνει κίνητρα για την επένδυση στην καινοτομία.  

Η καινοτόμος φαρμακευτική βιομηχανία είναι αφοσιωμένη στην παροχή καινοτόμων, ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων που στοχεύουν στη βελτίωση και παράταση της ανθρώπινης ζωής, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη. Η πρόσφατη πανδημία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της σημαντικής συμβολής που μπορεί να έχει η φαρμακευτική καινοτομία στην υγεία, την ευημερία αλλά και την οικονομία της κοινωνίας.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της PIF  και παραγόντων της κυβέρνησης προκειμένου να δρομολογηθεί η συνάντηση, όπου και προτάθηκε από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας να είναι υβριδική (διαδικτυακά και με φυσική παρουσία όπου αυτό είναι δυνατόν. Ακόμη δεν έχει κλειστεί κάποια ημερομηνία. 

Τι αντιπροσωπεύει το PhRMA Innovation Forum (PIF)

Το PhARMA Innovation Forum (PIF) Greece είναι ένας σύνδεσμος 26 ηγέτιδων φαρμακευτικών εταιρειών, τις οποίες ενώνει ο κοινός στόχος να προωθήσουν την ταχύτερη και ευρύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες στην Ελλάδα. Ενεργεί ως συνομιλητής που ενώνει τις δυνάμεις του με όλους τους θεσμικούς φορείς στην Ελλάδα για να συμβάλλει στην καθιέρωση ενός υγειονομικού συστήματος υψηλής ποιότητας, ενώ διατηρεί τη φιλοδοξία να συμβάλλει επίσης στην ευημερία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας συνολικά.

Οι εταιρείες μέλη του PIF αντιπροσωπεύουν το 60% της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς και την πλειονότητα των εγχώριων επενδύσεων σε διεθνείς κλινικές μελέτες με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις στην Ελλάδα, απασχολώντας περισσότερους από 3.000 υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες. Στόχος του PIF είναι η συνδιαμόρφωση της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς και η ανάδειξη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα