Σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζουν μάχιμοι γιατροί του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" για την κατάργηση των ράντζων που ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Υγείας και ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μιλώντας στο iatronet.gr, γιατροί του νοσοκομείου κάνουν λόγο για μεγάλη μείωση στην προσέλευση ασθενών - πάνω από 50% - σχολιάζοντας δηκτικά πως "από τη στιγμή που είχαμε τον τρόπο να μειώσουμε την προσέλευση, κακώς δεν το κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα".

Η παθολόγος Δήμητρα Σταματέλου (φωτογραφία) σημειώνει πως η "κατάργηση" των ράντζων συνηθίζεται κατά την προεκλογική περίοδο και πως οι συνθήκες νοσηλείας είναι οριακά απάνθρωπες. Κάνει λόγο για μεγάλη μείωση στην προσέλευση ασθενών και καλεί να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο και το επόμενο διάστημα:

"Από τη στιγμή που δεν δημιουργήθηκαν περισσότερες κλίνες και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, πού πήγαν οι ασθενείς;", αναρωτιέται, για να σημειώσει: "Από 300 εισαγωγές που γίνονταν σε προηγούμενες εφημερίες, έγιναν 160. Ράντζα δεν βγήκαν, αλλά η πληρότητα στις Παθολογικές κλινικές είναι υπερδιπλάσια της δυναμικότητάς τους".

Σύμφωνα με την κ. Σταματέλου, ο "Ευαγγελισμός" είναι ένα νοσοκομείο με πολύ μεγάλη προσέλευση ασθενών και δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η κάλυψη τμήματος των αναγκών από το ΝΙΜΤΣ ή η απορρόφηση περιστατικών CoViD από το "Αμαλία Φλέμιγκ". Χαρακτηρίζει τα εφαρμοζόμενα μέτρα ως "μπαλώματα", εκτιμώντας πως οι βασικές αιτίες ανάπτυξης ράντζων εξακολουθούν να υφίστανται.

Μειωμένη προσέλευση

Για μεγάλη μείωση της προσέλευσης, κάνει λόγο ο παθολόγος - εντατικολόγος Θοδωρής Πιτσόλης, για να εξηγήσει: "Σε προηγούμενες εφημερίες, είχαμε στα επείγοντα προσέλευση 1.500 ασθενών και τώρα μόλις 600. Πού έχουν πάει οι ασθενείς";

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσόλη, πριν από δύο εφημερίες τα ράντζα έφταναν μέχρι τα σαλόνια του νοσοκομείου. Αποδίδει την εικόνα στη μείωση του αριθμού των ασθενών και τονίζει πως αυτό δεν έγινε γιατί ξαφνικά οι άνθρωποι έπαψαν να χρειάζονται τους γιατρούς.

"Εάν γνωρίζαμε πώς γίνεται κάτι τέτοιο, κακώς δεν το κάναμε τον προηγούμενο καιρό", υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως καλό είναι να βλέπουμε και τις συνθήκες νοσηλείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024