Βέβαιος ότι το πειραματικό εμβόλιο της κινεζικής CanSino Biologics για τον Covid-19 που χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA είναι τόσο καλό όσο τα αντίστοιχα των Moderna και Pfizer-BioNTech δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Yu Xuefeng, μεταδίδει το Reuters.

Καθώς η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κίνα μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής για μηδενικό Covid-19 τον Δεκέμβριο, εγχώριες εταιρείες όπως η CanSino αποδύονται σε αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA.

Η χώρα των 1,4 δισ. ανθρώπων, που γνώρισε κύμα λοιμώξεων μετά την ξαφνική χαλάρωση των περιορισμών για τον Covid, μέχρι στιγμής αρνούνταν να χρησιμοποιήσει εμβόλια mRNA από το εξωτερικό, ενώ ακόμη δεν έχει εγκρίνει εγχώριο που χρησιμοποιεί την εν λόγω τεχνολογία. 

Τα έως τώρα εγκεκριμένα εμβόλια στην Κίνα θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικά από τα εμβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer-BioNTech.

Ο Yu αναγνώρισε ότι δεν είναι δυνατό να γίνει απευθείας σύγκριση μεταξύ του εμβολίου της CanSino και των αντίστοιχων της Moderna και της Pfizer-BioNTech, καθώς αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην Κίνα.

«Αλλά, με βάση τα δημοσιευμένα δεδομένα, είμαι βέβαιος ότι το προϊόν μας είναι εξίσου καλό με τα ήδη λανσαρισμένα εμβόλια mRNA», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Τον Ιανουάριο, η CanSino ανακοίνωσε «θετικά» ενδιάμεσα δεδομένα από το πειραματικό εμβόλιο CS-2034 τεχνολογίας mRNA, σε μια κλινική δοκιμή μεσαίου σταδίου σε 433 άτομα.

Αξιολογήθηκε, έναντι μιας επιπλέον δόσης αδρανοποιημένου εμβολίου, η χρήση του CS-2034 σε άτομα που είχαν ήδη λάβει τρεις δόσεις αδρανοποιημένου εμβολίου.

Τα αδρανοποιημένα εμβόλια περιέχουν νεκρή μορφή του παθογόνου, εν προκειμένω του ιού SARS-COV-2 που προκαλεί τον Covid-19, ώστε να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιηθεί χωρίς να προκληθεί ασθένεια.

Μετά από 28 ημέρες, οι ενήλικες στους οποίους χορηγήθηκε αναμνηστική δόση CS-2034 είχαν 27 φορές υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όσων έλαβαν ενισχυτική δόση του αδρανοποιημένου εμβολίου κατά του αρχικού στελέχους και 23 φορές υψηλότερα έναντι της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κινεζικής εταιρείας δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο εμβόλιο θα περάσει με επιτυχία τη δοκιμή της 3ης φάσης φέτος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αν εγκριθεί το εμβόλιο, τονίζει, θα είναι σίγουρα φθηνότερο από την τιμή που χρεώνουν οι ΗΠΑ για το εμβόλιο της Pfizer. 

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας