Αν και πέρασε ένας μήνας από τότε που ο υπουργός Υγείας, αλλά και παράγοντες του υπουργείου δήλωναν πως "αυξήσεις θα γίνουν μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα, με τιμή κάτω των 5 ευρώ και θα τις καλύψει ο ΕΟΠΥΥ", ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Τη στιγμή, μάλιστα, που η πλειονότητα των φαρμακοβιομηχανιών έχει ολοκληρώσει τα αιτήματά του προς τον ΕΟΦ, με τη λίστα των σκευασμάτων που θέλει να ανατιμηθούν, μαζί με το ποσοστό της αύξησης που επιθυμούν.

Καθυστέρηση που αναμφίβολα έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και γκρίνια σε μία σειρά από φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα (τουλάχιστον μέχρι τώρα) και για υποσχέσεις που δόθηκαν προκειμένου οι εταιρείες να "βάλουν πλάτη" στην αντιμετώπιση των ελλείψεων. Θυμίζουμε την ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ότι οι ελλείψεις φαρμάκων θα ήταν πενταπλάσιες αν δεν υπήρχε εγχώρια παραγωγή. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. 

Η κίνηση διόρθωσης των τιμών από το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να ήταν άμεση - μέσα σε δύο εβδομάδες το πολύ - από τις δηλώσεις, καθώς γνωρίζει ότι σήμερα 1.300 φάρμακα βρίσκονται - σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία - κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά. 

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες μας τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από τις εταιρείες αφορούν 1.000 κωδικούς που αντιπροσωπεύουν περίπου 400 φάρμακα και προέρχονται από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Γνωρίζουμε τις περιπτώσεις τριών εταιρειών, με την πρώτη να έχει καταθέσει αιτήματα αυξήσεων για 70 κωδικούς που αντιστοιχούν σε 30 φάρμακα, με τη δεύτερη να έχει ζητήσει ανατιμήσεις σε 50 κωδικούς που αφορούν 20 φάρμακα και την τρίτη να επιδιώκει αυξήσεις σε 40 κωδικούς που αναφέρονται σε 12 φάρμακα.

Οι αυξήσεις που έχουν ζητηθεί κυμαίνονται από 2% μέχρι και διπλασιασμό της απόλυτη τιμής που έχει το φάρμακο. Αν τελικά εγκριθούν οι αιτούμενες αυξήσεις τότε θα δούμε για παράδειγμα:

  • Στην κατηγορία των κορτικοστεροειδών, φάρμακο από τα 2 ευρώ να πηγαίνει στα 3 ευρώ.
  • Στις αντιβιώσεις σκευάσματα από τα 4 ευρώ στα 5  ευρώ και στα κολλύρια από τα 3 στα 4 ευρώ.

Αυξήσεις για τις ηπαρίνες 

Πληροφορίες λένε ότι έχουν ζητηθεί αυξήσεις και στις ηπαρίνες, αν και δεν καλύπτουν το πρώτο κριτήριο των 5 ευρώ. Ωστόσο, ο κίνδυνος απόσυρσής τους από την αγορά είναι μεγάλος, καθώς η τιμή τους συγκριτικά με ότι ισχύει στο εξωτερικό είναι μικρότερη σε ποσοστό άνω του 50%.

Άρα, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με τις ηπαρίνες που αναμένουν διορθώσεις των τιμών τους στο μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ζώνης, αλλά η τιμή τους είναι υψηλότερη των 5 ευρώ.

Κάλυψη αυξήσεων 

Τι ξέρουμε για τα κριτήρια επιλογής φθηνών φαρμάκων. Τι κονδύλι έχει προϋπολογίσει το υπουργείο για την κάλυψη των αυξήσεων;

Θυμίζουμε ότι τα κριτήρια επιλογής των σκευασμάτων για αύξηση τιμής, τουλάχιστον έτσι όπως είχαν παρουσιαστεί από την πλευρά του υπουργείου Υγείας είναι τρία. Να είναι μοναδικά, να έχουν διείσδυση σημαντική στην θεραπευτική κατηγορία που περιλαμβάνονται και να υπάρχει κίνδυνος να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά (ακριβώς λόγω χαμηλής τιμής). Όλα αυτά, όμως έχουν ειπωθεί από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας λεκτικά και όχι γραπτώς.

Τελευταίες πληροφορίες είναι ότι όλα αυτά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την πλευρά των εταιρειών θα ελεγχθούν από την Τμήμα τιμολόγησης του ΕΟΦ εντός του Φεβρουαρίου.

Ο σχεδιασμός του θπουργείου Υγείας είναι να αυξήσεις τις τιμές σε περίπου 100 με 120 σκευάσματα και το σχετικό κονδύλι που θα διατεθεί θα είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Βεβαίως το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ αλλά θα υπάρχει επιβάρυνση και για την τσέπη του ασθενή, καθώς η συμμετοχή του είναι στο 25%.

Μολονότι κάποια στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας ισχυρίζονται ότι από τη στιγμή που θα τεθεί θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας μπορούν να περάσουν αυξήσεις τιμών στα φάρμακα, υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν αναφέροντας ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο ο ΕΟΠΥΥ να καλύψει την ενδεχόμενη αύξηση παρά μόνο με αύξηση του προϋπολογισμού για την φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα