Νέα έρευνα έδειξε ότι προϊόντα με κανέλα μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης και της μάθησης και επίσης να μειώσουν ενδεχομένως ορισμένα συμπτώματα άγχους.

Προηγούμενες έρευνες ανέφεραν ότι η κανέλα έχει θετική επίδραση στην υγεία. Ερευνητές έχουν ενδείξεις ότι η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Το μπαχαρικό, επίσης συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ερευνητές του Birjand University of Medical Sciences, ολοκλήρωσαν μετα-ανάλυση που ανέφερε ότι η κανέλα θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση ή στην πρόληψη απώλειας μνήμης και στη βελτίωση της μάθησης.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 40 μελέτες που αφορούσαν τα οφέλη της κανέλας στη μνήμη και στη μάθηση. Οι 30 έγιναν in-vivo, και 5 in-vitro. Ακόμα 2 ήταν κλινικές μελέτες. Οι περισσότερες ανέφεραν θετική επίδραση της κατανάλωσης κανέλας στη μάθηση και στη μνήμη.

Διαπίστωσαν  in-vivo, ότι η κανέλα και τα συστατικά της είχαν θετική επίδραση στις νοητικές λειτουργίες.

Από τις έρευνες in-vitro, ανακάλυψαν ότι η πρόσθεση κινναμαλδεΰδης ή κανέλας στο κύτταρο αύξανε τη βιωσιμότητά του ενώ μείωνε τη συσσώρευση Ταυ και βήτα αμυλοειδούς, που συνδέονται  με τη νόσο Alzheimer. Οι 2 κλινικές μελέτες εστίασαν στην κατανάλωση κανέλας σε νέους και προδιαβητικούς ενήλικες κάτω των 60 ετών.

Οι πρώτοι μασούσαν τσίχλα με γεύση κανέλας, ενώ οι δεύτεροι κατανάλωναν 2 γρ. λευκού ψωμιού με κανέλα.

Νέοι ενήλικες που μασούσαν τσίχλα με γεύση κανέλας ανέφεραν βελτιωμένη νοητική λειτουργία και μνήμη και μείωση των συμπτωμάτων άγχους. Όμως οι συμμετέχοντες με προδιαβήτη είχαν μικρή ή καθόλου αλλαγή στις νοητικές λειτουργίες μετά από κατανάλωση ψωμιού με κανέλα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται νέες έρευνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταγγελία Καλλιάνου για το σύστημα Υγείας - Η απάντηση Γεωργιάδη στον βουλευτή της ΝΔ
C. Rodseth: ‘’Κλειδί η συμμετοχή της βιομηχανίας στη διαδικασία της Κοινής Κλινικής αξιολόγησης για την επιτυχή εφαρμογή του νέου πλαισίου HTA’’
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή