Η αγγειεκτομή είναι μια μορφή στείρωσης του άνδρα που διακόπτει την παροχή σπερματοζωαρίων στο σπέρμα σας. Γίνεται με την κοπή και τη σφράγιση των σωλήνων που μεταφέρουν το σπέρμα. Η αγγειεκτομή έχει χαμηλό κίνδυνο προβλημάτων και συνήθως μπορεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό ιατρείο με τοπική αναισθησία.

Τέλος, η αγγειεκτομή δεν προσφέρει προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Το κόστος μιας αγγειεκτομής είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της γυναικείας στείρωσης (σαλπιγγική απολίνωση) ή το μακροπρόθεσμο κόστος των αντισυλληπτικών φαρμάκων αλλά και των προφυλακτικών.

Πριν την κάνετε, πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν θέλετε να κάνετε παιδί στο μέλλον. Αν και μπορεί να είναι δυνατό να αναστρέψετε τη αγγειεκτομή σας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα λειτουργήσει. Η χειρουργική επέμβαση αναστροφής είναι πιο περίπλοκη από την αγγειεκτομή, μπορεί να είναι δαπανηρή και αναποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αμέσως μετά την επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία ή θρόμβο αίματος (αιμάτωμα) μέσα στο όσχεο
  • Αίμα στο σπέρμα σας
  • Μώλωπες του οσχέου σας
  • Λοίμωξη της χειρουργικής περιοχής
  • Ήπιο πόνο ή δυσφορία
  • Πρήξιμο

Οι καθυστερημένες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χρόνιο πόνο, ο οποίος μπορεί να συμβεί στο 1% έως 2% των ατόμων που υποβάλλονται στην χειρουργική επέμβαση
  • Συσσώρευση υγρού στον όρχι, που μπορεί να προκαλέσει έναν ήπιο πόνο που χειροτερεύει με την εκσπερμάτιση
  • Φλεγμονή που προκαλείται από διαρροή σπέρματος (κοκκίωμα)
  • Μια ανώμαλη κύστη (σπερματοκήλη) που αναπτύσσεται στον μικρό, τυλιγμένο σωλήνα που βρίσκεται στον άνω όρχι που συλλέγει και μεταφέρει το σπέρμα (επιδιδυμίδα)

Αβάσιμες ανησυχίες

Αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να σας συμβούν μετά από μια αγγειεκτομή:

  • Μια αγγειεκτομή δεν θα επηρεάσει τη σεξουαλική σας ορμή με κανέναν άλλο τρόπο εκτός από το να σας εμποδίσει να κάνετε παιδί. Οι άνδρες έχουν αναφέρει ακόμη υψηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση μετά από μια βαζεκτομή.
  • Ο κίνδυνος για μόνιμη βλάβη στα γεννητικά σας όργανα είναι εξαιρετικά μικρός, και πιθανότατα έχει να κάνει με την εμπειρία του χειρουργού.
  • Η αγγειεκτομή δεν έχει φανεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο οποιουδήποτε καρκίνου της γύρω περιοχής.

Φέρτε ένα ζευγάρι στενά εσώρουχα ή ένα αθλητικό σπασουάρ για να φορέσετε μετά τη διαδικασία για να στηρίξετε το όσχεο και να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο. Κάντε ντους ή μπάνιο την ημέρα του χειρουργείου.Φροντίστε να πλύνετε καλά την περιοχή των γεννητικών οργάνων σας. Ξυρίστε την περιοχή αν είναι απαραίτητο. Φροντίστε να σας γυρίσει κάποιος στο σπίτι μετά την επέμβαση, για να αποφύγετε την κίνηση αλλά και την επιπλέον πίεση που θα προκληθεί στην περιοχή της επέμβασης από την οδήγηση.

Μετά τη διαδικασία

Περιορίστε τη δραστηριότητα μετά την επέμβαση. Θα χρειαστεί να ξεκουραστείτε για 24 ώρες μετά την επέμβαση. Μπορείτε πιθανώς να κάνετε ελαφριά δραστηριότητα μετά από δύο ή τρεις ημέρες, αλλά θα χρειαστεί να αποφύγετε τα αθλήματα, το σήκωμα βάρους και τη βαριά εργασία για μια εβδομάδα περίπου.

Αποφύγετε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα για μια εβδομάδα περίπου. Αν έχετε εκσπερμάτιση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή να παρατηρήσετε αίμα στο σπέρμα σας.

Θα εκσπερμάτιζετε κανονικό σπερματικό υγρό μετά από την αγγειεκτομή, αλλά δεν θα περιέχει πλέον σπερματοζωάρια αφού έχετε εκσπερματώσει περίπου 20 φορές. Μια αγγειεκτομή εμποδίζει το σπέρμα που παράγεται από τους όρχεις να φτάσει στο σπέρμα. Αντίθετα, το σώμα απορροφά το σπέρμα, το οποίο είναι αβλαβές.

Πηγές:
Mayo clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!