Ερευνα του University of Sydney έδειξε ότι συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, όπως πονοκέφαλος, κούραση, κακή διάθεση και ευερεθιστότητα, μειώθηκαν όταν συμμετέχοντες ήπιαν καφέ χωρίς καφεΐνη-άσχετα από το αν ήξεραν ή όχι τι καφές ήταν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychopharmacology.

Ο Dr. Mills δήλωσε ότι ένα πειστικό φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη έχει τη δύναμη να μειώσει συμπτώματα στέρησης αρκετά, όταν κάποιος δεν γνωρίζει οτι είναι ντεκαφεινέ. Η νέα έρευνα έδειξε ότι ακόμα και αν το γνωρίζουν, η στέρηση υποχωρεί. Στην έρευνα, 61 άνθρωποι που έπιναν πολύ καφέ- τουλάχιστον 3 φλιτζάνια την ημέρα- έμειναν χωρίς καφείνη για 24 ώρες και μετρήθηκε η στέρησή τους.

Χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Οι 2 έλαβαν καφέ χωρίς καφεΐνη- μια έμαθε ότι έπινρ ντεκαφεινέ και η άλλη θεώρησε ότι πίνει κανονικό καφέ, αν και ήταν χωρίς καφεΐνη.

Η τρίτη ομάδα κατανάλωνε νερό.

Σαρανταπέντε λεπτά αργότερα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν και πάλι τα συμπτώματα στέρησης.

Η ομάδα που δεν ήξερε ότι κατανάλωσε ντεκαφεινέ ανέφερε μεγάλη μείωση στέρησης, παρόλο που δεν υπάρχει φαρμακολογική αιτία για αυτό.

Επειδή ανέμεναν η στέρηση να μειωθεί, μειώθηκε. Με άλλα λόγια, φαινόμενο placebo.

Ενδιαφέρον είχε το εύρημα ότι συμπτώματα στέρησης μειώθηκαν επίσης, ακόμα και όταν οι άνθρωποι γνώριζαν ότι έπιναν ντεκαφεινέ.

Πριν λάβουν το ρόφημα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να αξιολογήσουν  πόσο ανέμεναν διάφορα ροφήματα να μειώσουν τη στέρηση.

Ο Dr. Mills δήλωσε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επίδραση πιθανόν δεν διαρκεί πολύ-η στέρηση δεν θα μειωθεί επ’ άπειρον από τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

Όμως, ένα φλιτζάνι ντεκαφεινέ θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον που προσπαθεί να μειώσει την καφείνη να αποφύγει τα χειρότερα συμπτώματα

Πηγές:
Journal of Psychopharmacology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το επιτυχημένο 12ο Bootcamp της Pfizer φέρνει 15 νέους εργαζόμενους στο CDI
Αττική: Καθυστερήσεις 5 ωρών για τα ασθενοφόρα - Επιχειρούν τα μισά, λόγω έλλειψης προσωπικού
Πανελλήνιο ρεκόρ στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων πέτυχε το Παπανικολάου