Ο ιός Μarburg, συγγενής του ιού Έμπολα, είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα παθογόνα. Ένα υποψήφιο εμβόλιο από τις ΗΠΑ που έχει αναπτυχθεί κατά του παθογόνου παράγοντα έχει πλέον δείξει καλά αποτελέσματα σε μια μελέτη φάσης Ι.

Το υποψήφιο εμβόλιο cAd3 κατά του ιού Marburg από το Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ αποδείχθηκε ασφαλές και ανοσογόνο σε μελέτη φάσης Ι, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Το εμβόλιο-φορέας βασίζεται σε έναν τροποποιημένο αδενοϊό χιμπατζή (cAd3), παρόμοιο με το εμβόλιο Vaxzevria® της Astra-Zeneca για την CoVid-19. Ο ανασυνδυασμένος ιός είναι μη αναπαραγωγικός και κωδικοποιεί την άγριου τύπου γλυκοπρωτεΐνη (GP) του ιού Marburg (MARV), στην οποία θα πρέπει να προκληθεί ανοσολογική απόκριση.

Συνολικά 40 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18-50 ετών προσλήφθηκαν για τη μελέτη κλιμάκωσης της δόσης το 2018 και το 2019. Ο καθένας τους έλαβε μια ενδομυϊκή ένεση του εμβολίου φορέα, με δύο διαφορετικές δόσεις να δοκιμάζονται.

Το εμβόλιο έδειξε καλό προφίλ ασφάλειας, αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μελίντα Χάμερ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Στρατού Γουόλτερ Ριντ στο Σίλβερ Σπρινγκ, στο περιοδικό "The Lancet". Δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές αντιδράσεις του εμβολίου και η αντιδραστικότητα του υποψήφιου εμβολίου ήταν ήπια έως μέτρια. Οι πιο συχνές αντιδράσεις ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, αίσθημα αδιαθεσίας, πονοκέφαλος και πόνος στα άκρα.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, ειδικά αντισώματα GP είχαν σχηματιστεί σε 38 από τα 40 εμβολιασθέντα άτομα (95%). Οι Τ-κυτταρικές αποκρίσεις έναντι της GP και οι ουδετεροποιητικές ανοσολογικές αποκρίσεις στον φορέα cAd3 ήταν επίσης αυξημένες τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά. Σχεδιάζονται περαιτέρω μελέτες στη Γκάνα, την Κένυα, την Ουγκάντα και τις ΗΠΑ, αναφέρει η ανακοίνωση του NIH. Εάν τα θετικά αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, το εμβόλιο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως μέτρο έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια επιδημιών.

Από την ανακάλυψη του ιού RNA της οικογένειας Filoviridae το 1967, έχουν εμφανιστεί μεμονωμένα κρούσματα στη Δυτική και Κεντρική Αφρική. Το σημείο εκκίνησης είναι συνήθως η επαφή με μολυσμένα ζώα, ιδίως νυχτερίδες.

Επί του παρόντος, η χώρα της κεντρικής Αφρικής, η Ισημερινή Γουινέα, βιώνει για πρώτη φορά μια επιδημία του απειλητικού για τη ζωή πυρετού Marburg. Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 13 Φεβρουαρίου, ο ιός MARV ανιχνεύθηκε μετά από προκαταρκτικές εξετάσεις μετά το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων εκεί.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί άλλα 16 ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα όπως πυρετός, εξάντληση, εμετός με αίμα και διάρροια. Ομάδες έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές για τον εντοπισμό και την απομόνωση των επαφών και τη θεραπεία των ατόμων με συμπτώματα του πυρετού Μarburg, πρόσθεσε ο ΠΟΥ. Οι εμπειρογνώμονες, καθώς και εξοπλισμός για την εξέταση δειγμάτων και προστατευτικός εξοπλισμός για 500 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, πρόκειται να βοηθήσουν την Ισημερινή Γουινέα να περιορίσει την επιδημία.

Ο ιός MARV προκαλεί μια ταχέως εξελισσόμενη εμπύρετη ασθένεια που οδηγεί σε σοκ και θάνατο σε μεγάλο ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί. Η θνησιμότητα κυμαίνεται από 22 έως 88% στις διάφορες επιδημίες.

Τα κλασικά συμπτώματα του πυρετού Μarburg είναι πονοκέφαλος και κοιλιακό άλγος, ρίγη, εξάνθημα, εμετός και διάρροια. Εάν η νόσος προχωρήσει, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές πολλαπλών οργάνων, παραλήρημα και, κυρίως, σοβαρή αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ούτε προστατευτικοί εμβολιασμοί ούτε ειδικές θεραπείες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε