Η καταρροή συνήθως είναι σύμπτωμα που έρχεται και φεύγει. Αναρρώνετε από ένα κρυολόγημα, σας έπιασαν αλλεργίες, και μόλις αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όλα επιστρέφουν στο κανονικό. Τι γίνεται όμως όταν η καταρροή δεν τελειώνει ποτέ;

Μια χρόνια καταρροή είναι γνωστή ως χρόνια ρινόρροια και υπάρχουν πολλοί ύποπτοι.

Καταρροή εναντίον βουλωμένης μύτης

Η καταρροή και η βουλωμένη μύτη δεν είναι το ίδιο, αν και είναι εύκολο να συγχέουμε τους δύο όρους. Να πώς διαφέρουν:

Ρινόρροια (ρινική καταρροή): Προκαλεί τη διαρροή διαυγούς ή έγχρωμης βλέννας από τη μύτη σας. Συνήθως μπορείτε να αναπνέετε καθαρά από τη μύτη σας.

Ρινική συμφόρηση (βουλωμένη μύτη): Θα είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε από τη μία ή και τις δύο πλευρές της μύτης σας. Μπορεί να ροχαλίζετε τη νύχτα ή να νιώθετε ότι η μύτη σας είναι βουλωμένη. Μια βουλωμένη μύτη μπορεί αλλά μπορεί και να μην συνοδεύεται από καταρροή

Η πιο κοινή αιτία χρόνιας καταρροής

Οι αλλεργίες είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται σε μια αβλαβή ουσία όπως η γύρη ή η σκόνη. Οι αλλεργίες είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για την χρόνια καταρροή, όπως και άλλα συναφή συμπτώματα. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να αναπτύξετε νέες αλλεργίες σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι αλλεργίες δεν είναι η μόνη αιτία ρινικής καταρροής που δεν σταματά. Αρκετές παθήσεις – κάποιες ακίνδυνες και κάποιες πιο σοβαρές – μπορεί να προκαλέσουν επίμονη καταρροή:

Χρόνια ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα είναι μια μόλυνση των ιγμορείων κόλπων που υπάρχουν αριστερά και δεξιά στο κεφάλι και συνδέονται με τη μύτη σας. Μπορεί να πάθετε οξεία ιγμορίτιδα μετά από ιογενή λοίμωξη ή σοβαρές αλλεργίες. Αυτή η βραχύβια μόλυνση των κόλπων μπορεί να προκαλέσει πόνο και συμφόρηση των κόλπων, αλλά συχνά υποχωρεί από μόνη της. Η ιγμορίτιδα, όμως, μπορεί να γίνει και χρόνιο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να προκαλεί συνεχώς καταρροή.

Μη αλλεργική ρινίτιδα

Η μη αλλεργική ρινίτιδα σημαίνει ότι το εσωτερικό της μύτης σας είναι ερεθισμένο, αλλά όχι λόγω αλλεργιών. Η μη αλλεργική ρινίτιδα μοιάζει με αλλεργία επειδή τρέχει καθαρό υγρό από τη μύτη σας, αλλά το σώμα σας δεν έχει κάποια αλλεργική αντίδραση. Αυτή η κατάσταση συνήθως δεν είναι σοβαρή, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική. Οι αιτίες της μη αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνουν:

Ορμονικές αλλαγές: Συμβαίνει συχνά στην εγκυμοσύνη. Οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι και η εμμηνόπαυση μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρινική καταρροή.

Ορισμενα φάρμακα: Αν παίρνετε τακτικά οποιαδήποτε φάρμακα και έχετε χρόνια ρινική καταρροή, μιλήστε με τον γιατρό σας για το αν τα φάρμακά σας μπορεί να είναι η αιτία.

Τα ρινικά αποσυμφορητικά, επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερες από τρεις με πέντε ημέρες, καθώς μετά μπορεί να κάνουν την καταρροή ακόμα χειρότερη.

Πικάντικα φαγητά

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, ακόμα κι αν δεν φάνε κάτι που είναι εξωφρενικά καυτερό. Αν η καταρροή είναι απλώς αντίδραση στο πικάντικο φαγητό, όπως το τσίλι, τότε μάλλον δεν είναι κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα.

Στρες

Αν περνάτε αγχωτική μέρα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι θα τρέχει η μύτη σας. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει καταρροή, κι ας μην είναι ο πιο συνηθισμένος παράγοντας.

Ρινικοί πολύποδες

Οι ρινικοί πολύποδες είναι καλοήθεις (μη καρκινικές) αναπτύξεις στην επένδυση της μύτης ή των ιγμορείων σας, και μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή βλέννας στη μύτη. Τα άτομα με ρινικούς πολύποδες μπορεί να έχουν συνεχή καταρροή, ρινική συμφόρηση και απώλεια όσφρησης.

Διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι ένα υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό σας. Ένα στρώμα ιστού συγκρατεί το υγρό μέσα στο κεφάλι σας. Αλλά μετά από τραυματισμό στο κεφάλι ή χειρουργική επέμβαση, αυτό το στρώμα ιστού μπορεί να καταστραφεί και το υγρό μπορεί να διαρρεύσει. Μια τέτοια διαρροή χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα. Το υγρό αυτό έχει αλμυρή ή μεταλλική γεύση και συνήθως στάζει μόνο από τη μία πλευρά της μύτης.

Ρινορινικός όγκος

Οι κακοήθεις (καρκινικοί) όγκοι στη μύτη ή στα ιγμόρεια είναι σπάνια αιτία μονόπλευρης χρόνιας καταρροής. Ένα πιθανό σημάδι ρινικού όγκου είναι η μακροχρόνια καταρροή μόνο στην πληγείσα πλευρά. Συνήθως, θα εμφανίζατε και άλλα συμπτώματα όπως πόνο, πονοκεφάλους ή αιμορραγίες από τη μύτη.

Τις περισσότερες φορές, επαναλαμβάνουμε, η αιτία της χρόνιας καταρροής είναι κάποια αλλεργία. Αν η καταρροή σας διαρκεί πολύ καιρό, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ