Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι 53χρονος στη Γερμάνια θεραπεύτηκε από τον ιό HIV.

Ο ασθενής από το Ντίσελντορφ είναι το πέμπτο επιβεβαιωμένο περιστατικό ίασης από τον HIV. Αν και οι πληροφορίες για την επιτυχημένη αγωγή του ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στο συνέδριο του 2019, οι ερευνητές δεν μπορούσαν τότε να επιβεβαιώσουν ότι είχε επίσημα ιαθεί.

Σήμερα ανακοίνωσαν ότι δεν έχει ανιχνεύσιμο ιό στο σώμα του ακόμα και μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής του πριν 4 χρόνια.

Ο Dr. Bjorn-Erik Ole Jensen, σημειώνει στο περιοδικό "Nature Medicin." ότι είναι πράγματι ίαση και όχι μόνο μακροχρόνια ύφεση.

Το θετικό νέο δίνει ελπίδες αλλά υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά, πρόσθεσε.

Ο ασθενής του Ντίσελντορφ αποτελεί μέλος ομάδας που έχει ιαθεί κάτω από ακραίες περιστάσεις μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων που συνήθως γίνεται σε ασθενείς με καρκίνο που δεν έχουν άλλη επιλογή.

Η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων είναι διαδικασία υψηλού κινδύνου που αντικαθιστά αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου. Είναι πολύ επικίνδυνη για να προσφερθεί ως θεραπεία για όλους όσοι έχουν HIV.

Οι πληροφορίες από τους ασθενείς που ιάθηκαν δίνουν στοιχεία για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν οι επιστήμονες για να καταστεί πιο ασφαλής η στρατηγική.

Και οι 4 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για την αγωγή κατά του καρκίνου στο αίμα. Οι δότες επίσης είχαν την ίδια μετάλλαξη, ανθεκτική στον HIV, που διαγράφει  την πρωτεΐνη CCR5, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να εισβάλλει στο κύτταρο. Μόνο το 1% του συνολικού πληθυσμού φέρει αυτή τη μετάλλαξη που τους καθιστά ανθεκτικούς στον ιό  HIV.

Όμως οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι. Κάθε φορά που θεραπεύουν έναν ασθενή έχουν πολύτιμες γνώσεις, που τους βοηθούν να κατανοήσουν τι χρειάζεται για να βρεθεί θεραπεία για όλους.

Πηγές:
ABC news

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson