Λόγω της σταθερής κατάστασης των λοιμώξεων, σχεδόν όλα τα τεστ και η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα λήξουν πρόωρα στην Γερμανία την 1η Μαρτίου.

Η Εθνική Ένωση Ιατρών Υποχρεωτικής Ασφάλισης Υγείας (KBV) απαιτεί τώρα να αρθεί πρόωρα και η υποχρέωση χρήσης μάσκας κατά την επίσκεψη σε γιατρό.

Η υποχρέωση αυτή συνιστά "αδικαιολόγητη άνιση μεταχείριση σε σύγκριση με άλλες εγκαταστάσεις", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τον νόμο για την προστασία από τις λοιμώξεις, οι κανονισμοί για την προστασία από τη μόλυνση από τον κορονοϊό έπρεπε αρχικά να ισχύουν έως τις 7 Απριλίου 2023.

Ωστόσο, λόγω της σταθεροποίησης των δεικτών επιμόλυνσης, οι ταξιδιώτες στα υπεραστικά τρένα δεν χρειάστηκε να φορούν μάσκες από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στις 14 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί υγείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων συμφώνησαν να τερματιστούν επίσης οι υποχρεώσεις μάσκας και τεστ για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους σε εγκαταστάσεις υγείας και περίθαλψης από την 1η Μαρτίου.

Ωστόσο, η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Απριλίου για επισκέψεις σε ιατρεία, κλινικές και γηροκομεία.

"Προέχει η προστασία των ευάλωτων ομάδων", δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας καθηγητής Karl Lauterbach (SPD) μετά τη συνεδρίαση στις 14 Φεβρουαρίου, εξηγώντας τους λόγους.

Οι υποχρεωτική μάσκα και ο έλεγχος για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους σε εγκαταστάσεις υγείας και περίθαλψης, οι οποίες καταργήθηκαν πρόωρα, καθορίζονται στο "πρώτο διάταγμα για την τροποποίηση του διατάγματος σχετικά με την αναστολή των υποχρεώσεων βάσει του άρθρου 28β παράγραφος 1 του νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις", το οποίο τίθεται σε ισχύ την 1η Μαρτίου.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξουσιοδοτείται να αναστείλει, συνολικά ή εν μέρει, τα μέτρα που προβλέπονται στον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις για την προστασία από CoViD.

Στο σχέδιο διατάγματος, το υπουργείο Υγείας αιτιολογεί την πρόωρη λήξη της υποχρέωσης ελέγχου και κάλυψης για τους εργαζόμενους και τους διαμένοντες σε εγκαταστάσεις υγείας και περίθαλψης, αναφέροντας ότι το Ινστιτούτο Robert Koch εκτιμά ότι ο σημερινός κίνδυνος που ενέχει η CoViD για την υγεία του πληθυσμού της Γερμανίας στο σύνολό του είναι μέτριος.

"Ωστόσο, ο κίνδυνος να μεταφερθεί ο κορονοϊός στις εγκαταστάσεις από εξωτερικά πρόσωπα και να μεταδοθεί σε ευάλωτες ομάδες που χρήζουν ειδικής προστασίας θα πρέπει να να ελαχιστοποιηθεί", συνεχίζει το σχέδιο διατάγματος.

Αυτή είναι η αιτιολόγηση του Υπουργείου για να μην αναστείλει εκ των προτέρων την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επισκέπτες των κλινικών και των εγκαταστάσεων περίθαλψης καθώς και για τις επισκέψεις σε γιατρούς, αλλά να συνεχίσει να ισχύει μέχρι τις 7 Απριλίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας