Περίπου 600 περιστατικά κλήθηκε να διαχειριστεί ο υγειονομικός μηχανισμός της Πάτρας το τριήμερο του Καρναβαλιού. Ο κύριος όγκος των περιστατικών, περισσότερα από 300, κατεγράφησαν το βράδυ της Κυριακής.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ του pelop.gr, η πλειονότητα αφορούσε περιστατικά μέθης και ακολουθούν οι μικροτραυματισμοί, τα αναπνευστικά, της χρήσης ουσιών και της κρίσης πανικού. Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Τομέα και Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ κατάφεραν στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχαν αναπτύξει υπό τον συντονισμό του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη να καλύψουν αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά που προέκυψαν και μόλις τέσσερα να χρειαστούν νοσηλεία.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο μηχανισμός που αναπτύξαμε λειτούργησε αποτελεσματικά. Αύριο θα έχουμε συνάντηση όλοι οι φορείς που συνεργαστήκαμε ώστε να κάνουμε μία αποτίμηση του έργου μας και της λειτουργίας του σχεδίου. Στόχος είναι να επισημάνουμε τυχόν αρνητικά σημεία αν και όλα συνηγορούν στο ότι το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό για την κάλυψη αντίστοιχων γεγονότων", είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Καρβέλης, κατά τις τρεις ημέρες κατεγράφησαν τα εξής:

  • Στα δύο νοσοκομεία, "Άγιος Ανδρέας" και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, πέρασαν συνολικά από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) πάνω από 400 περιστατικά τα οποία δεν ήταν μόνο από το καρναβάλι. Από το καρναβάλι μεταφέρθηκαν περιστατικά μικροτραυματισμών, χρήσης ουσιών.
  • Τη νύχτα της Κυριακής μεταφέρθηκαν στο χειρουργικό ΤΕΠ του «Αγίου Ανδρέα» 15 περιστατικά και άλλα τόσα, την ίδια μέρα, στο χειρουργικό ΤΕΠ του ΠΓΝΠ.
  • Το ΕΚΑΒ είχε τη δυνατότητα μεταφοράς περιστατικών και στα δύο Κέντρα Υγείας (Αγίου Αλεξίου και Ζαρουχλεΐκων) και έτσι δεν πιέστηκαν ιδιαίτερα τα νοσοκομεία.
  • Καθοριστικός ήταν ο ρόλος που έπαιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που στήθηκε στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου από τον ΕΕΣ. Το Τμήμα αυτό το εξόπλισε επιπλέον ο κ. Καρβέλης με απινιδωτές, υλικά για συρραφές τραυμάτων και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό από τα νοσοκομεία όπως και γιατρούς, ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά επί τόπου.
  • Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν πολύ περιορισμένες, καθώς δεν ξεπέρασαν τις τέσσερις.

"Στα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε ότι λειτούργησαν πολύ καλά και τα όμορα νοσοκομεία, Πύργου, Αγρινίου και Μεσολογγίου. Είχαμε συνεννοηθεί να αποφύγουν τις διακομιδές το τριήμερο ώστε και τα νοσοκομεία της Πάτρας σαν μην έχουν επιπλέον φόρτο αλλά και το ΕΚΑΒ να έχει διαθέσιμες τις μονάδες του για την Πάτρα", εξηγεί ο κ. Καρβέλης και καταλήγει: "Το βασικό είναι ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός που κάναμε πέτυχε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του κόσμου. Οποιος χρειάστηκε βοήθεια την είχε άμεσα. Ολα τα μέτωπα λειτούργησαν ομαλά κι έτσι αποφύγαμε την γκρίνια. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε δημόσιες ευχαριστίες στον ΕΕΣ, στο τοπικό παράρτημα και στους εθελοντές του οι οποίοι λειτούργησαν άρτια οργανωμένα".

Πανικός τα ξημερώματα της Δευτέρας

Με 200 εθελοντές οι οποίοι το τελευταίο δίμηνο παρακολούθησαν σεμινάρια και εκπαιδεύτηκαν ειδικά για την υγειονομική κάλυψη του καρναβαλιού συμμετείχε το Τμήμα Πάτρας του ΕΕΣ στο τριήμερο.

Με επικεφαλής τον αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Δημήτρη Χαλιώτη και τη διοικητική μέριμνα της διευθύντριας του τοπικού Τμήματος, Αγγελικής Γιαννακοπούλου, οι 200 κόκκινοι διασώστες εργάστηκαν οργανωμένα, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

"Επί της ουσίας λειτουργήσαμε ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπαίθρια με τη συνδρομή και τη συνεργασία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Επίσης οι νοσηλεύτριές μας και η γιατρός μας κράτησαν ανοικτό και τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών όπου επίσης εξυπηρετήθηκαν πάρα πολλά περιστατικά. Ολοι οι εθελοντές μας λειτούργησαν άψογα κι έτσι καλύψαμε το σύνολο των περιστατικών", ανέφερε η κ. Γιαννακοπούλου.

Σε ό,τι αφορά την πιο δύσκολη μέρα, αυτή ήταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. "Η πιο ήσυχη μέρα ήταν η Παρασκευή και τα περιστατικά που καλύψαμε δεν ξεπέρασαν τα 50. Το Σάββατο τα συμβάντα πολλαπλασιάστηκαν καθώς φτάσαμε τα 200 και την Κυριακή ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας ξεπεράσαμε τα 300. Ο μεγαλύτερος όγκος και το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν χθες από τις 3 τα ξημερώματα και μετά. Τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά και μαζικά. Ευτυχώς καλύφθηκαν άπαντες".

Κερδίσαμε το στοίχημα της ασφάλειας

Η Κυριακή ήταν η πιο δύσκολη μέρα και για το ΕΚΑΒ που για την κάλυψη του τριημέρου είχε διαθέσει δύο μηχανές, οκτώ ασθενοφόρα το Σάββατο και εννέα την Κυριακή το βράδυ, μία κινητή μονάδα κι ένα όχημα ταχείας ανταπόκρισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η διευθύντρια του ΕΚΑΒ 3ης περιφέρειας, Γκέλυ Κανελλοπούλου, το Σάββατο διακομίστηκαν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας 30 περιστατικά και αφορούσαν κυρίως μέθη και χρήση άλλων ουσιών, έξι χειρουργικά τύπου, τροχαία, πτώσεις, κ.ά. και 33 περιστατικά του ίδιου τύπου που αρνήθηκαν τη διακομιδή. Την Κυριακή έγιναν 39 διακομιδές περιστατικά μέθης και 22 χειρουργικά. Επίσης την ημέρα αυτοί υπήρξαν άλλα 35 που αρνήθηκαν τη διακομιδή σε νοσοκομείο ή ακυρώθηκαν.

"Είχαμε πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον ΕΕΣ. Βοήθησε και σε περιπτώσεις που δεν είχαμε πρόσβαση εμείς. Αλλά όλοι μαζί (Υγειονομική Περιφέρεια, εθελοντές ΕΕΣ, Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική) στο πλαίσιο μιας άριστης συνεργασίας είχαμε αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα. Για εμάς ήταν το μεγάλο στοίχημα το οποίο και κερδίσαμε. Ετσι πετύχαμε ένα θετικό πρόσημο για τον θεσμό που φέτος συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου. Η διαχείριση όλων των συμβάντων και η ασφάλεια την οποία ένιωσαν οι επισκέπτες αποτελεί μία καλή μαρτυρία για την επόμενη διοργάνωση και φυσικά για την πόλη μας".

Πηγές:
pelop.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι γίνεται με τις 400 δόσεις αντιοφικών ορών;
Συμβουλές για μαγειρική χωρίς αλάτι
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει δράση ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών στην Ακρόπολη