Δέκα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών, ο Επιτετραμένος για τα Δικαιώματα των Ασθενών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διάφορα κόμματα και ενώσεις ζητούν περαιτέρω νομικούς κανονισμούς για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach (SPD) εστιάζει επίσης στην ανάγκη για δράση: "Αυτή τη στιγμή ψηφίζουμε έναν νόμο για τα δικαιώματα των ασθενών στο σώμα που επικαιροποιεί τον νόμο πριν από δέκα χρόνια", δήλωσε ο υπουργός με την ευκαιρία τελετής για τη δέκατη επέτειο του νόμου για τα δικαιώματα των ασθενών.

Ο νόμος του 2013 ρυθμίζει τις υποχρεώσεις ιατρικής πληροφόρησης και τεκμηρίωσης.

Ορίζει το δικαίωμα των ασθενών να επιθεωρούν τα έγγραφα θεραπείας, να επιλέγουν ελεύθερα γιατρό και νοσοκομείο και το δικαίωμα υποστήριξης σε περίπτωση υποψίας κακής πρακτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δικαιώματα των ασθενών ενισχύονται επίσης από άλλους νόμους που δρομολογεί επί του παρόντος το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας (BMG).

Αυτό περιλαμβάνει το νέο Ίδρυμα Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Ασθενών (UPD), το οποίο συζητείται επί του παρόντος στη Βουλή.

Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εκπροσώπων των ασθενών στην ομοσπονδιακή επιτροπή ίσης εκπροσώπησης (G-BA), για την οποία, όπως ανέφερε ο Lauterbach, θα πρέπει επίσης να υπάρχουν δικαιώματα αρνησικυρίας σε ορισμένες αποφάσεις.

Ο υπουργός πάντως δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες στην ομιλία του.

Τα δικαιώματα των ασθενών θα αποδυναμωθούν επίσης από την έντονη οικονομία στις κλινικές. "Εδώ, τα δικαιώματα των ασθενών παραβιάζονται πολύ συχνά", δήλωσε ο Lauterbach.

Από την άποψη της Ellen Lundershausen, αντιπροέδρου του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου (BÄK), ο νόμος έχει αλλάξει την εικόνα του ιατρικού επαγγέλματος σχετικά με το θέμα. "Έχουμε ευαισθητοποιηθεί και έχουμε ενισχύσει επίσης τη διαχείριση των λαθών μας.

Συμπερασματικά, ο νόμος έχει βοηθήσει πολύ το ιατρικό επάγγελμα", λέει η Lundershausen.

Ωστόσο, κατά την άποψή της, οι καταγγελίες κατά της θεραπείας πρέπει επίσης να υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές. Είναι αυτονόητο ότι οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να επιθεωρούν τα αρχεία τους.

Ο Martin Danner, Διευθύνων Σύμβουλος της Αυτοβοήθειας - BAG , ασκεί κριτική για την τρέχουσα πρακτική. Είναι θετικό το γεγονός ότι τα δικαιώματα των ασθενών κατοχυρώνονται στον γερμανικό Αστικό Κώδικα (BGB) εδώ και δέκα χρόνια.

"Ωστόσο, υπάρχει συχνά έλλειψη ομαλής επιβολής των δικαιωμάτων", λέει ο Danner.

Είναι επίσης θετικό γεγονός ότι υπάρχουν πλέον υποχρεώσεις παροχής πληροφοριών για χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά αυτές εξακολουθούν να λείπουν για γενικές εξετάσεις ή ιατρικές διαδικασίες.

Επίσης, εξακολουθούν να μην υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση έλλειψης πληροφοριών.

Για τον Επίτροπο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τους ασθενείς, Stefan Schwarze (SPD), τα υψηλά εμπόδια στην απόδειξη των θεραπευτικών σφαλμάτων είναι ένα πρόβλημα που ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να αντιμετωπίσει στο μέλλον.

Το δικαίωμα να επιθεωρεί κανείς τους φακέλους του θα πρέπει να είναι αυτονόητο.

Πηγαίνει επίσης ακόμη ένα βήμα παραπέρα: Θα πρέπει επίσης να υπάρχει το δικαίωμα να επιθεωρούνται τα σχέδια υπηρεσιών και υγιεινής, καθώς και η κατάσταση συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού - ιδίως σε περίπτωση υποψίας θεραπευτικού σφάλματος.

Ιδιαίτερα τα άτομα με δυσκολίες κατανόησης πρέπει επίσης να έχουν το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης.

Πρέπει επίσης να υπάρχει ένα "μητρώο μηδενικών συμβάντων" για τα ιατρικά επαγγέλματα, ώστε να μπορούν να βελτιωθούν οι διαδικασίες.

Με την ευκαιρία της δέκατης επετείου, άλλοι πολιτικοί καθώς και εκπρόσωποι Ενώσεων ζήτησαν επίσης περισσότερες δράσεις για τα δικαιώματα των ασθενών.

Η πολιτικός υγείας του Κόμματος των Πρασίνων, Linda Heitman, δήλωσε ότι, εκτός από τις αλλαγές στο UPD, πρέπει να ενισχυθεί η εκπροσώπηση των εκπροσώπων των ασθενών στην G-BA.

Κατά την άποψή της, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο αντιμετώπισης δυσκολιών για όσους πλήττονται από θεραπευτικά λάθη.

Η Kathrin Vogler, πολιτικός υγείας του Κόμματος της Αριστεράς, ζήτησε, τέλος, την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, ώστε τα θύματα θεραπευτικών σφαλμάτων να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν διαστικά τις αξιώσεις τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα