Τα ζώα συντροφιάς και όχι μόνον που μεταδίδουν πιο εύκολα τον κορωνοϊό, αναφέρονται σε σημερινή έκθεση που εκδόθηκε από τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Επικαλούμενοι σχετική μελέτη, οι συντάκτες της τονίζουν πως η επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού σε ανθρώπους και ζώα εξελίσσεται συνεχώς.

Μέχρι σήμερα, τα ζώα που είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τον ιό είναι το αμερικανικό βιζόν, ο σκύλος ρακούν, η γάτα, το κουνάβι, το χάμστερ, η αιγυπτιακή νυχτερίδα φρούτων και το ελάφι.

Μεταξύ των εκτρεφόμενων ζώων, τα αμερικανικά μινκ έχουν την υψηλότερη πιθανότητα να μολυνθούν από ανθρώπους ή άλλα ζώα και να μεταδώσουν περαιτέρω τον κορωνοϊό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρθηκαν 44 κρούσματα το 2021 σε φάρμες βιζόν σε επτά κράτη μέλη, ενώ μόνο έξι το 2022 σε δύο κράτη μέλη, αντιπροσωπεύοντας έτσι μια πτωτική τάση.

Η εισαγωγή του ιού σε φάρμες βιζόν γίνεται συνήθως μέσω μολυσμένων ανθρώπων. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με συστηματικά τεστ στα άτομα που εισέρχονται σε φάρμες και επαρκή βιοασφάλεια.

Η καταλληλότερη προσέγγιση παρακολούθησης για το βιζόν είναι η επιβεβαίωση της εστίας μόλυνσης, ο έλεγχος νεκρών ή κλινικά άρρωστων ζώων σε περίπτωση αυξημένης θνησιμότητας ή θετικού προσωπικού στο αγρόκτημα και η γονιδιωματική επιτήρηση των παραλλαγών του ιού.

Ειδικά στα βιζόν, η γονιδιωματική ανάλυση του ιού έδειξε συστάδες που έχουν τη δυνατότητα να διασπαρούν στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Μεταξύ των ζώων συντροφιάς, οι γάτες, τα κουνάβια και τα χάμστερ είναι εκείνα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από SARSCoV-2, η οποία πιθανότατα προέρχεται από μολυσμένο άνθρωπο και η οποία δεν έχει καθόλου ή έχει πολύ μικρή επίδραση στην κυκλοφορία του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Μεταξύ των άγριων ζώων (συμπεριλαμβανομένων των ζώων του ζωολογικού κήπου), τα περισσότερα σαρκοφάγα, οι μεγάλοι πίθηκοι και τα ελάφια με λευκή ουρά έχουν αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί φυσικά από τον SARS-CoV-2.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα περιπτώσεις μολυσμένων άγριων ζώων. Συνιστάται η σωστή διάθεση των ανθρώπινων αποβλήτων για τη μείωση των κινδύνων μετάδοσης του ιού στην άγρια ζωή.

Επιπλέον, η επαφή με τα άγρια είδη, ειδικά εάν πρόκειται για άρρωστα ή νεκρά ζώα, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί.

Δεν συνιστάται καμία ειδική παρακολούθηση για την άγρια ζωή εκτός από τα τεστ σε ζώα που έχουν συμπτώματα ή έχουν βρεθεί νεκρά. Οι νυχτερίδες θα πρέπει να παρακολουθούνται ως φυσικός ξενιστής πολλών κορωνοϊών.

Πηγές:
ECDC