Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, που βρισκόταν σε γενική εφημερία και στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου έγινε ανάκληση του προσωπικού, γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη με το χρόνο για την περίθαλψη των τραυματιών της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Παράλληλα, συγγενείς των επιβατών έχουν σπεύσει στα δύο νοσοκομεία ελπίζοντας να ακούσουν τα ονόματα των ανθρώπων τους μεταξύ αυτών που βρίσκονται στη ζωή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δραματική διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων.

"Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς ή για συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο δυνατό πιο γρήγορα, παρόλο που υπάρχουν και αρκετές δυσκολίες στο κομμάτι της αναγνώρισης", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί των θυμάτων. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως η πλειονότητα των θυμάτων είναι νέοι άνθρωποι. "Κατά βάση έχουμε δυστυχώς νέο κόσμο", είπε, προσθέτοντας πως παρέχεται στήριξη στους συγγενείς από ψυχολόγους.

"Είναι τρομερό αυτό που συνέβη, λυπάμαι πάρα πολύ για όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν, για τους γονείς των παιδιών. Δεν το χωράει ο νους μας", ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, η οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση των τραυματιών, που στην πλειονότητά τους όπως είπε είναι ελαφρά και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία βρίσκονται "επί ποδός πολέμου".

Η κατάσταση των τραυματιών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Λάρισας, Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας νοσηλεύονται 20 τραυματίες, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης βρίσκονται 26 νοσηλευόμενοι, εκ των οποίων 3 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Δύο τραυματίες νοσηλεύονται στην Κατερίνη, ενώ άλλοι 17 στη Θεσσαλονίκη (14 στο ΑΧΕΠΑ και 3 στο "Γ. Γεννηματάς"). Οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον Θ. Πλεύρη, είναι κυρίως επιβάτες που μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη και δεν έχουν σοβαρά τραύματα.

Σε ετοιμότητα γιατροί 4 ειδικοτήτων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ανακοίνωσε πως "με απόφαση του Προέδρου του Κ. Γιαννακόπουλου θέτει σε ετοιμότητα του γιατρούς των κάτωθι ειδικοτήτων ώστε αν χρειαστεί να συνδράμουν τους συναδέλφους τους στα 2 νοσοκομεία (ΠΓΝΛ, ΓΝΛ) στην περίθαλψη των τραυματιών του πολύνεκρου δυστυχήματος που έλαβε χώρα χθες το βράδυ μετά την σύγκρουση των 2 τρένων στην περιοχή ευθύνης μας

Ειδικότητες:

1. Χειρουργική.

2. Ορθοπαιδική - Tραυματολογία.

3. Αναισθησιολογία.

4. Εντατικολογία.

Έκτακτη αιμοδοσία στη Λάρισα

Ο Ερυθρός Σταυρός Λάρισας, με τη συνδρομή των δύο νοσοκομείων, έστησε συνεργείο έκτακτης αιμοδοσίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

"Οι πολίτες που θέλουν να συνδράμουν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών μπορούν να προσέλθουν σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου την Έκτακτη Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας με την συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού", αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η αιμοδοσία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΤΑΙΠΕΔ: Σε εξέλιξη διαγωνισμοί 144,2 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ [λίστα]
Servier Hellas και Όμιλος ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ. αναλαμβάνουν κοινή δράση για την αύξηση της προσήλωσης των ασθενών στην αγωγή
Πρώτη ψηφιακή εφαρμογή για την καρδιακή ανεπάρκεια