Η επανεμφάνιση ενός κουνουπιού, που είχε εξαφανιστεί από την Ελλάδα τη δεκαετία του '60, αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης Δάγκειου πυρετού.

Τα αποκαλούμενα "χωροκατακτητικά" είδη, όπως το κουνούπι τίγρης (Aedes albopictus) προκάλεσε πέρυσι 40 κρούσματα στη Γαλλία, ενώ το Aedes aegypti έχει εντοπιστεί και στην Κύπρο.

Το συγκεκριμένο είδος, εντοπιζόταν στο παρελθόν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Μεσόγειο, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επανεμφανιστεί στις περιοχές μεταξύ της Γεωργίας και Τουρκίας, στις νήσους Μαδέιρα (Πορτογαλία) και στα Κανάρια νησιά (Ισπανία).

Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, με σημερινή εγκύκλιο την οποία αποστέλλουν σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. 

Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως η εγκατάσταση του κουνουπιού Aedes albopictus σε πολλές περιοχές της χώρας και ο κίνδυνος εισαγωγής του είδους Aedes aegypti, ειδών κουνουπιών που αποτελούν διαβιβαστές των ιών Δάγκειου πυρετού, Zika και Chikungunya.

Καθιστά, δε, επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτήρηση και τον έλεγχο και αυτού του γένους κουνουπιών, με ιδιαίτερη προσοχή και ενισχυμένη επιτήρηση σε περιοχές που αποτελούν δυνητικές πύλες εισόδου του κουνουπιού Aedes aegypti (αεροδρόμια, λιμάνια).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα κουνούπια είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση σοβαρών ασθενειών, ενώ σημαντικά δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων στις περιοχές όπου αναπτύσσονται υψηλοί πληθυσμοί κουνουπιών.

Η εμφάνιση μάλιστα κατά τα τελευταία έτη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, καθώς και η ύπαρξη κινδύνου εισαγωγής άλλων ιών που μεταδίδονται με κουνούπια (ιών Zika, Chikungunya, Δάγκειου πυρετού), καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων αντιμετώπισης των εντόμων αυτών.

Η πρόληψη και αντιμετώπιση των νόσων που μεταδίδονται με κουνούπια βασίζεται στη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, μέσω του περιορισμού ή και την εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής τους και στην παρεμπόδιση της επαφής μεταξύ διαβιβαστών και ανθρώπων.

Ζητείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς τις δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε περιοχές, όπου κατά τα τελευταία έτη καταγράφηκαν κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου (σε ανθρώπους ή ζώα) ή κυκλοφορία του ιού σε κουνούπια ή κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας σε ευάλωτες περιοχές (δηλαδή περιοχές με παρουσία ικανών διαβιβαστών ελονοσίας - ανωφελών κουνουπιών).

Προσοχή απαιτείται και στις σημαντικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και ιδιαίτερα κοντά σε περιοχές όπου διαμένουν μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες ενδημικές νόσων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (όπως ελονοσίας).

Στις περιοχές αυτές θα πρέπει να εκτιμάται ο κίνδυνος έξαρσης επιδημικών φαινομένων συναρτήσει των εντομολογικών, επιδημιολογικών, μετεωρολογικών και λοιπών στοιχείων και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις