Τα αντιγριπικά εμβόλια της τρέχουσας περιόδου 2022/23 παρείχαν αρκετά υψηλό επίπεδο προστασίας από την ασθένεια και τη νοσηλεία. Αυτό υποδηλώνουν τα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο, οι ειδικοί προσαρμόζουν τα εμβόλια της εποχικής γρίπης στις παραλλαγές του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν επί του παρόντος, επιλέγοντας για παραγωγή εκείνες που πιστεύεται ότι θα κυριαρχήσουν στο μοτίβο μόλυνσης κατά την προσεχή περίοδο. Αυτό λειτουργεί άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο καλά.

Στην τρέχουσα περίοδο 2022/23, το εμβόλιο προφανώς "ταίριαξε" καλά με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 45 έως 55%, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και το τελικό σημείο, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία δημόσιας υγείας CDC στις 22 Φεβρουαρίου.

Το CDC παρουσιάζει αντίστοιχα στοιχεία στον ιστότοπό του. Αυτή την περίοδο, οι ιοί της γρίπης Α(Η3Ν2) κυριάρχησαν έντονα στις ΗΠΑ. 75 τοις εκατό των λοιμώξεων από γρίπη οφείλονταν σε αυτή την υποπαραλλαγή. Ο εποχικός εμβολιασμός πέτυχε υψηλότερη προστατευτική αποτελεσματικότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, όταν κυριαρχούσαν οι ιοί Η3, μεταξύ άλλων στους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ειδικό του CDC σε θέματα γρίπης Brendan Flannery, οι ιοί Η3 έχουν δείξει μικρή προστασία σε αυτούς τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου την τελευταία δεκαετία, οπότε τα δεδομένα από αυτόν τον χειμώνα είναι ενθαρρυντικά.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης λειτούργησαν ιδιαίτερα καλά στα παιδιά: σύμφωνα με στοιχεία από το Νέο Δίκτυο Επιτήρησης Εμβολίων (NVSN), τα παιδιά που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης είχαν 68% χαμηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν για γρίπη και 42% χαμηλότερο κίνδυνο να επισκεφθούν τα επείγοντα περιστατικά για γρίπη σε σχέση με τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Τα δεδομένα καλύπτουν τα μέσα Σεπτεμβρίου 2022 έως το τέλος Ιανουαρίου 2023. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα εποχικά εμβόλια μείωσαν επίσης τον κίνδυνο συμπτωματικών λοιμώξεων από γρίπη κατά 71%.

Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν από το δίκτυο Investigating Respiratory Viruses in the Acutely Ill (IVY) και αφορούσαν ενήλικες. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης προστάτευσε τους ενήλικες κατά 43% συνολικά και τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών κατά 35% από τη νοσηλεία λόγω γρίπης αυτό το χειμώνα.

Για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, η προστασία ήταν 44 τοις εκατό. Έτσι, η προστασία ήταν συγκριτικά καλή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλα τα συστήματα επιτήρησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα