Η φτωχή διατροφή συχνά επιδεινώνει τα προβλήματα γήρανσης οδηγώντας σε ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών από τους ηλικιωμένους. Αυτό με τη σειρά του ενδεχόμενος μπορεί να προκαλέσει μυϊκή απώλεια, μειωμένη λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής. Νέα έρευνα εξέτασε τον ρόλο των μπαχαρικών στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των συνήθων τροφών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 109 άτομα. Από αυτούς, μισοί έλαβαν ορεκτικό με κρέας και οι υπόλοιποι χορτοφαγικό.

Μεταξύ των ορεκτικών, μισά περιείχαν μπαχαρικά και τα υπόλοιπα μόνο αλάτι και πιπέρι. Ολες οι τροφές ήταν εύκολο να μασηθούν.

Οι 2 ομάδες επιλέχτηκαν να πληρούν τις συστάσεις για περισσότερη πρόσληψη φυτικών τροφών.

Σε όλα τα γεύματα, οι ερευνητές ταίριαξαν το θερμιδικό και μακροθρεπτικό περιεχόμενο.

Η έρευνα εξέτασε πόσο έτρωγαν οι συμμετέχοντες, πόσο τους άρεσε η τροφή και πόσο δυνατή γεύση είχε.

Απέτυχε να δείξει σημαντική διαφορά στην ποσότητα τροφής που καταναλώθηκε με όλα τα είδη ορεκτικών.

Αυτό ίσχυε και για την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώθηκε στο πλήρες γεύμα.

Η μέση πρόσληψη ενέργειας κυμαινόταν μεταξύ 15 και 20% της συνολικής δαπάνης ενέργειας.

Περίπου 74% και 80% όσων έλαβαν κανονική και με μπαχαρικά σαλάτα κοτόπουλο κατανάλωσαν αρκετή πρωτεΐνη με αυτό το γεύμα. Ενώ λιγότερη κατανάλωσαν όσοι έλαβαν το χορτοφαγικό γεύμα. Μόνο ένας στους 5 πέτυχε το στόχο πρόσληψης στην ομάδα χορτοφαγικού ορεκτικού.

Αυτό, γιατί το κοτόπουλο έχει τρεις φορές περισσότερη πυκνότητα πρωτεΐνης από ένα χορτοφαγικό γεύμα. Αν και συμμετέχοντες στις 2 ομάδες έφαγαν μέχρι να νιώσουν κορεσμό, η ομάδα χορτοφαγίας δεν μπορούσε να φάει αρκετά ώστε να φτάσει στο στόχο της συνιστώμενης πρόσληψης πρωτεΐνης. Η πρόκληση απέτυχε να ταιριάξει την πυκνότητα πρωτεΐνης για τις 2 εκδοχές γεύματος, παρόλο που το χορτοφαγικό γεύμα έδωσε 25% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το γεύμα με κρέας.

Ενώ άνω του 90% στην ομάδα κρέατος, έφτασαν τη διατροφική σύσταση των ΗΠΑ για αυτό το γεύμα, μεταξύ 50% και 60% το έκαναν στην ομάδα του χορτοφαγικού ορεκτικού.

Όταν στο χορτοφαγικό ορεκτικό προστέθηκαν μπαχαρικά, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τους άρεσαν τα ορεκτικά και όλο το γεύμα περισσότερο. Αυτό είναι κατανοητό καθώς τα χορτοφαγικά γεύματα είναι λιγότερο εύγευστα σε σύγκριση με γεύματα κοτόπουλου.

Η πρόσθεση μπαχαρικών στο κρέας οδήγησε σε καλύτερη απόλαυση των ορεκτικών.

Aν και η μικρή αύξηση της αποδοχής που αναφέρθηκε για το ορεκτικό και το γεύμα είναι αναμενόμενη καθώς το κοτόπουλο αρέσει και έχει γεύση, οι συμμετέχοντες δεν φάνηκε να αγαπούν την εκδοχή του κρέατος με τα μπαχαρικά περισσότερο από την κανονική.

Οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν αλλαγή στη γεύση σε σχέση με όταν ήταν νεότεροι και ανέφεραν καλύτερη ένταση γεύσης με τις εκδοχές που περιείχαν μπαχαρικά και στις 2 εκδοχές.

Γυναίκες- ιδιαίτερα αυτές με ΔΜΣ 25 ή περισσότερο -αντιλήφθηκαν μεγαλύτερη γεύση με τη σαλάτα κοτόπουλο με μπαχαρικά και με ολόκληρο το γεύμα έναντι αντρών με τη χορτοφαγική εκδοχή με μπαχαρικά και με ολόκληρο το γεύμα.

Οσοι είχαν ιστορικό νόσησης από COVID-19 τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έρευνα είχαν λιγότερη γεύση με το κρέας που εμπλουτίστηκε με μπαχαρικά.

Η πρόσθεση μπαχαρικών αύξανε την ένταση της γεύσης και την ελκυστικότητα της τροφής και στην εκδοχή του κρέατος και στη χορτοφαγική εκδοχή. Όμως δεν βελτίωσε την κατανάλωση. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τον εντοπισμό των παραγόντων που καθοδηγούν την κατανάλωση πρωτεΐνης και τροφών.

Εκτός από τη συμβολή τους στη γεύση, οι βιονεεργές ιδιότητες των μπαχαρικών θα μπορούσαν να τα καταστήσουν πολύτιμη πρόσθεση στις τροφές. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας