Ανθρωποι που έχουν long COVID  μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, γνωστικά  και ψυχιατρικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά και το Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια συνδύασαν δύο παράλληλες μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει σε ασθενείς με long COVID-19.

Η μία ήταν μια εργαστηριακή μελέτη που περιλάμβανε τεστ δεξιοτήτων σκέψης και απεικόνιση των επιπέδων οξυγόνου στον εγκέφαλο. Η άλλη ήταν μια έρευνα σε Καναδούς το 2021 και το 2022.

Η εργαστηριακή μελέτη συνέκρινε ανθρώπους που δεν είχαν στο παρελθόν συμπτωματικό COVID-19 με εκείνους που είχαν τον ιό. Όσοι είχαν βιώσει  COVID-19 είχαν χειρότερη επίδοση σε δύο εργασίες σε υπολογιστή. Μία μέτρησε την αναστολή και η άλλη την παρορμητική λήψη αποφάσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί δεν είχαν την αναμενόμενη αύξηση του επιπέδου οξυγόνου σε μια περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως εμπλέκεται σε μία από αυτές τις εργασίες.

«Είμαστε οι πρώτοι που δείξαμε μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας γνωστικής εργασίας τους μήνες μετά από μια συμπτωματική λοίμωξη COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Peter Hall, ερευνητής στη Σχολή Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Waterloo. Οντάριο. «Αυτό είναι σημαντικό επειδή η έλλειψη επαρκούς παροχής οξυγόνου θεωρείται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους η COVID-19 μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει γνωστική εξασθένηση».

Στην άλλη μελέτη, ρωτήθηκαν 2.000 Καναδοί ηλικίας 18 έως 56 ετών. Όσοι είχαν COVID-19 ανέφεραν δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα με την αναστολή και αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.

Ενώ τα αποτελέσματα ήταν οριακά ισχυρότερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων ατόμων, ο αντίκτυπος ήταν ακόμα ανιχνεύσιμος αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πόσο καιρό είχε περάσει από τότε που μολύνθηκαν οι ερωτηθέντες.

«Φαίνεται ότι, ανεξάρτητα από το φύλο και άλλους δημογραφικούς παράγοντες, η μόλυνση από την COVID-19 στην αρχή συσχετίζεται με αυξημένα προβλήματα στη ρύθμιση των συναισθημάτων έξι μήνες αργότερα: κατάθλιψη, άγχος και διέγερση», δήλωσε ο Χολ. 

Η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας επηρεάστηκαν περισσότερο.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα γιατί συνέβη αυτό, αλλά υπήρξαν και άλλες μελέτες που δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες επηρεάζονται ιδιαίτερα από ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου post-COVID-19», είπε ο Χολ.

Δεν είναι σαφές εάν η Omicron και οι μεταγενέστερες παραλλαγές έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον εγκέφαλο με τις προηγούμενες παραλλαγές που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Brain, Behavior & Immunity-Health.

Πηγές:
Brain, Behavior & Immunity-Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο