Μετά την ενημέρωση για τη νομική θωράκιση των δικαιωμάτων ΑΜΕΑ από τον κ. Κώτσηρα, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΚΕΑ Γ. Ρεθυμνιωτάκης ξενάγησε και ενημέρωσε τον υφυπουργό για τα εργαστήρια και τις δράσεις του Κέντρου.

‘’Ο υφυπουργός ενθουσιάστηκε, γιατί στο χώρο αυτό φαίνεται τι μπορούν να κάνουν τα άτομα με αναπηρία και όχι τι δεν μπορούν. Δύναμη ψυχής με αποτέλεσμα και συνεργασία με όλους για ένα καλύτερο αύριο χωρίς διακρίσεις.

Όταν επιβραβεύουμε τον Γιωργάκη για τα έργα του (φωτογραφία 142923) είναι σαν να του δίνουμε όπλα ένταξης για την αγορά εργασίας που προορίζεται. Όταν η πολιτεία είναι σύμμαχος το αποτέλεσμα είναι εφικτό.

Μπράβο λοιπόν και στους δυο Γιώργηδες. Το αξίζουν ο καθένας για την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους. Κύριε Κώτσηρα σας ευχαριστούμε πολύ και πρέπει να ξέρετε ότι εκτός από το Κέντρο μας και η αγκαλιά μας θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε επίσκεψή σας.

Απεγκλωβισμός, προσβασιμότητα και νομοθεσία σημαίνουν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τα άτομα με αναπηρία. Όλοι γνωρίζουμε ότι αναπηρία δεν σημαίνει ανικανότητα. Ένα βήμα μπροστά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την εξασφάλιση, αλλά και την ισότιμη μεταχείριση των δικαιωμάτων αυτής της κατηγορίας των συνανθρώπων μας. Ζούμε σε μία κοινωνία, που έχει αποκλείσει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες σε πολλά επίπεδα, ώστε είναι αδύνατο να τους εντάξει. Φίλε Γιώργο, σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση σχετικά με τους νόμους που αφορούν την κατηγορία μας. Ελπίζουμε και άλλα υπουργεία και υπηρεσίες να προωθήσουν και να εξασφαλίσουν τα ευεργετήματα και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία για πραγματική ισοτιμία με προσβασιμότητα, συμμετοχή και δικαιοσύνη παντού, χωρίς εμπόδια, με βάση την «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του αστικού Κώδικα, του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία»’’.

Υπερψηφίστηκε το Σ/Ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία».

Έτσι, υλοποιούνται κομβικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, που στοχεύουν στη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τις τελικές παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Επεκτείνεται η γενική αρχή της ίσης μεταχείρισης σε όλους τους τομείς της ζωής (κάτι που αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα του αναπηρικού κινήματος), απαλείφονται υποτιμητικές και στερεοτυπικές εκφράσεις για τα άτομα με αναπηρία σε βασικά νομοθετήματα και εναρμονίζεται η σχετική ορολογία με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας. Τέλος, ενισχύεται η άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στη δικαιοσύνη τόσο με τον ορισμό -σε κάθε δικαστήριο ή εισαγγελία της χώρας- υπευθύνου για ζητήματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ενημέρωσής τους και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησής τους, με σκοπό τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων τους, όσο και με την επέκταση της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας σε πολίτες με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

‘’Στο πλαίσιο του ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου που αναπτύχθηκε με το αναπηρικό κίνημα, έγιναν δεκτές πολλές από τις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να υλοποιεί πρωτοβουλίες για την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία
Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία: Σχετίζονται;
Είχε δίκιο ο Έλον Μασκ για την πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας;