Nέα έρευνα έδειξε ότι άγριοι αρουραίοι μπορούν να κολλήσουν παραλλαγές COVID-19 οδηγώντας στην πιθανότητα δευτερεύουσας μετάδοση σε ανθρώπους.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο mBio, σημειώνει ότι το 1,5%των άγριων αρουραίων που παγιδεύτηκαν σε πάρκα και κοντά σε κτίρια στο Μπρούκλιν κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας ήταν θετικά στον κορωνοιό.

Βιολόγοι συνέλεξαν δείγματα από 79 αρουραίους και ανακάλυψαν αποδείξεις που συνδέουν τους ιους που έφεραν με αυτούς που κυκλοφορούν στους ανθρώπους.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι παραλλαγές Alpha, Delta και Omicron επίσης μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη σε αρουραίους.

Ο Henry Wan, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω παρακολούθησης του ιου SARS-CoV-2 σε πληθυσμούς αρουραίων για πιθανή δευτερεύουσα μετάδοση σε ανθρώπους.

Πρόσθεσε οτι γενικά η νέα έρευνα δείχνει ότι τα ζώα μπορούν να παίξουν ρόλο στις πανδημίες, που επηρεάζει τους ανθρώπους.

Ερευνητές σημείωσαν ότι η πιθανότητα για επαφή μεταξύ ζώου-ανθρώπου είναι υψηλότερη στις αστικές περιοχές. Πρόσθεσαν ότι η Νεα Υόρκη μόνο, έχει περίπου 8 εκατομμύρια άγριους αρουραίους με πολλές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους.

Πηγές:
mBio

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας: Σοβαρός κίνδυνος για τις εγκύους
Άσκηση και ενυδάτωση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ερευνητές στο Ίνσμπρουκ στοχεύουν την αντοχή των μυκήτων στα φάρμακα