Παιδιά γυναικών που έλαβαν φάρμακο κατά της ναυτίας στην εγκυμοσύνη τις δεκαετίες ‘60 και ‘70 ενδεχομένως μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Tο dicyclomine, χρησιμοποιείται κατά των σπασμών που προκαλούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Αρχικά περιλαμβανόταν στο Bendectin, φάρμακο που συνταγοραφείτο στην εγκυμοσύνη από το 1960 για την πρόληψη ναυτίας και εμετών.

Η Caitlin Murphy, του  University of Texas Health Science Center, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γεγονότα σε πιο παλιές περιόδους της ζωής-περιλαμβανομένης της εμβρυικής-μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο πολλές δεκαετίες αργότερα.

Ποσοστό  25% των εγκύων έλαβαν Bendectin έως τα μεσα του 1970 και ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τα παιδιά τους που συνεχίζονται και σήμερα.

Σύμφωνα με την  έρευνα, ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο αυξάνονται σε ενήλικες που γεννήθηκαν το 1960 και έπειτα.

Αυτό υποδεικνύει ότι έκθεση σχετική με την κύηση που εισήχθη τότε ενδεχομένως είναι τώρα παράγοντας κινδύνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία του Child Health and Development Studies, ομάδα πολλών γενεών με 14.500 έγκυες που γέννησαν 18.700 μωρά στην Καλιφόρνια μεταξύ 1959 και 1967.

Περίπου το  5% των παιδιών αυτών, δηλαδή 1.014 εκτέθηκαν στην εμβρυική ζωή στο Bendectin.

Ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ήταν περίπου 3 φορές υψηλότερα σε όσους εκτέθηκαν στο Bendectin έναντι αυτών που δεν εκτέθηκαν.

Ερευνητές υποπτεύονται οτι το dicyclomine είναι πιθανό να στοχεύει το αναπτυσσόμενο πεπτικό σύστημα του εμβρύου. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες που έλαβαν το Bendectin στην κύηση είναι πιο πιθανό να έχουν γενετικά ελαττώματα στο πεπτικό.

Ο παραγωγός του Bendectin απομάκρυνε το dicyclomine από τη φόρμουλα του φαρμάκου το  1976. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο JNCI Cancer Spectrum.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη