Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, την ορθολογική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας της χώρας, τη μείωση το χρόνου νοσηλείας, τη μειωμένη οικονομική επιβάρυνση των δομών ο Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία «Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε"  προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό επιλογής συμβούλου, έργο του οποίου θα είναι μεταξύ άλλων ο καθορισμός πληθυσμού στόχου/κριτήρια δυνητικής επιλεξιμότητας, κριτήρια ένταξης/αποκλεισμού από το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ (Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι), Καταγραφή αναγκών ασθενών & οικογενειών/φροντιστών ΝΟΣΠΙ, Διαδικασίες πρόσβασης ασθενών σε αναλώσιμο υλικό, μηχανήματα υποστήριξης και τεχνική υποστήριξη κ.λπ.

Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι το Υπουργείο Υγείας, ενώ η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό 400.000 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24 %. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 23/03/2023.

Η 1η φάση του έργου θα αφορά την αρχική περίοδο λειτουργίας του ΝΟΣΠΙ μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος (επιλογή ασθενών ΝΟΣΠΙ στα πιλοτικά κέντρα καινοσοκομεία που θα ενταχθούν στα στενά πλαίσια του έργου) ενώ η 2η φάση θα αφορά κατηγορίες ασθενών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν στα πλαίσια της επέκτασης του έργου. 

Ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά τα κριτήρια επιλεξιμότητας ασθενών ΝΟΣΠΙ θα μπορούσαν να οριοθετηθούν : 

• Ως προς την ένταση της υποστήριξης (μικρή, μέτρια, μεγάλη) 

• Ως προς τη διάρκεια της υποστήριξης (βραχεία, ενδιάμεση, μακροχρόνια).

Το πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες ασθενών (μεμονωμένα ή και συνδυαστικά) 

Οξυγονοεξαρτώμενοι ασθενείς 

• Ασθενείς με τραχειοστομία 

• Ασθενείς για χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ΄οίκον 

• Ασθενείς σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό 

• Ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής 

• Ασθενείς σε παρεντερική διατροφή 

• Ασθενείς σε παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη ενδοφλέβια αγωγή 

• Ασθενείς που χρειάζονται εντατική φυσικοθεραπεία η κινητική αποκατάσταση

Στο πλαίσιο αυτό, τα νοσοκομεία επανεξετάζουν πώς και πού παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς και πολλοί βλέπουν το μοντέλο «Νοσοκομείου στο Σπίτι» (Hopsital at Home) ως μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη βελτίωση της εμπειρίας του ασθενή. Το «Νοσοκομείο στο Σπίτι» επιτρέπει σε ορισμένους ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα σε σοβαρές καταστάσεις να λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι τους και όχι σε νοσοκομείο.

Το προτεινόμενο έργο «Πρόγραμμα Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι - ΝΟΣΠΙ» στοχεύει στην παροχή ασφαλούς, μακροχρόνιας, ολοκληρωμένης, εξατομικευμένης φροντίδας σε αυτούς τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα, στα πλαίσια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας . Παράλληλα, θα μειωθεί ο μέσος χρόνος νοσηλείας και οι επανεισαγωγές ασθενών με σύνθετα χρόνια νοσήματα που χρήζουν υποστήριξης ενός ή περισσότερων συστημάτων. Ως αποτέλεσμα, θα ελευθερωθούν κλίνες και πόροι σε νοσοκομειακό επίπεδο, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση και των δεικτών λοίμωξης καθώς θα μειωθεί ο βαθμός έκθεσης των ασθενών σε πολυανθεκτικά στελέχη και ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής μετάδοσης.

Ταυτόχρονα, θα είναι πιο εύκολη η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ασθενών στη μακροχρόνια θεραπεία, ενώ αναμένεται ότι θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Θετικές θα είναι οι επιπτώσεις και στη μείωση του άμεσου και έμμεσου κόστους φροντίδας τόσο για τα Συστήματα Υγείας όσο και για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η οργάνωση της βέλτιστης κατ’ οίκον ιατρονοσηλευτικής φροντίδας τους με αυστηρές συνθήκες ασφάλειας, που για να επιτευχθεί απαιτείται ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό.

Σημαντική συνεισφορά στην υλοποίηση αυτού του έργου θα διαδραματίσουν η ιατροτεχνολογική πρόοδος, η ψηφιακή τεχνολογία και η ανάπτυξη εφαρμογών και συστημάτων εξ αποστάσεως παρακολούθησης των ασθενών που δημιουργούν ώριμες συνθήκες για την ασφαλή εφαρμογή της νοσοκομειακής φροντίδας στο σπίτι με υψηλά πρότυπα ασφάλειας. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή