Κρούσματα γρίπης τύπου Β σε παιδιά και εφήβους, που συνδέονται με σοβαρές επιπλοκές, καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Ευρώπη. 

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε χθεσινή έκθεση, ενώ στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ σημειώνεται πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες το στέλεχος Β υπερτερεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ECDC, από τις 15 Μαρτίου, οι αρχές της Σουηδίας έχουν αναφέρει κρούσματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Όπως αναφέρουν, συνδέθηκαν με σοβαρή εικόνα σε παιδιά και εφήβους, τα οποία βρίσκονταν στην ίδια περιοχή.

Οι επιπλοκές από το συγκεκριμένο στέλεχος περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Τα κρούσματα ήταν σοβαρά και απαιτούσαν εντατική θεραπεία.

Οι ειδικοί του ECDC υπογραμμίζουν πως τα κρούσματα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για το εάν βρίσκονται εντός του αναμενόμενου εύρους σοβαρών εκβάσεων από τη νόσηση.

Μέχρι στιγμής, η ανάλυση των κλινικών δειγμάτων έχει εντοπίσει τα στελέχη του ιού της γρίπης B/Victoria που ανήκουν στην υποομάδα V1A.3a.2, ο οποίος είναι ο κυρίαρχος ιός γρίπης τύπου Β που κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη

Στην αξιολόγηση κινδύνου σημειώνεται πως το ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθούν τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Στην Ελλάδα

Στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ επισημαίνεται πως η θετικότητα της γρίπης παρουσίασε μείωση κατά την εβδομάδα 6 έως 12 Μαρτίου, δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα και νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά δηλώθηκε ένας νέος θάνατος που αφορούσε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. 

Από τον περασμένο Οκτώβριο έως και την Κυριακή, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 22 θάνατοι ασθενών με γρίπη.

Σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας (91%) αφορούσαν στελέχη γρίπης τύπου Α και μόλις το 9% τύπου Β. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες "καταγράφεται υπερτέρηση του τύπου Β".