Ένας Ινδός, ονόματι Σουσρούτα, ο οποίος έζησε μεταξύ του 1.000 και του 80 π.Χ, θεωρείται ο "πατέρας της Πλαστικής Χειρουργικής".

Πλαστικές επεμβάσεις, ωστόσο, φαίνεται πως είχαν πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα το 1.600 π.Χ. στην Αρχαία Αίγυπτο.

Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Craniofacial Surgery οι πλαστικοί χειρουργοί Bishara Atiyeh και Mutaz B Habal, από τα Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και από το νοσοκομείο Τάμπα της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν, μερικούς αιώνες αργότερα, από τη δραστηρότητα στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκαν απλές πλαστικές επεμβάσεις και στις ακτές της Βόρειας Μεσογείου, στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη. Αφορούσαν αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων, που είχαν προκληθεί από ακρωτηριασμούς στον πόλεμο, από τιμωρία ή από ταπείνωση.

Ακολούθησε ένα ιστορικό κενό από την ελληνορωμαϊκή περίοδο έως την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Είχε, πάντως, προηγηθεί η παρουσία χειρουργών κατά τον Μεσαίωνα, όπως ο Αλμπουκάσις και ο Αβικέννας.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, στην πραγματικότητα, όλοι οι πληθυσμοί της Μεσογείου, αν και όχι μαζί ή ταυτόχρονα, έχουν συμμετάσχει στην ανάπτυξη της τέχνης και της επιστήμης της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής. Όλοι έχουν κάνει πολύτιμες καινοτομίες, μαζί με άλλες, οι οποίες σωρευτικά είχαν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή συσσώρευση γνώσεων και τεχνικών δεξιοτήτων.

Εγχειρίδιο οδηγιών

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, στον Ινδό χειρουργό Σουσρούτα (το άγαλμά του στη φωτογραφία), αποδίδεται μία αρχαία πραγματεία, η οποία καλύπτει όλες τις πτυχές της Γενικής Ιατρικής, με εντυπωσιακά κεφάλαια για τη Χειρουργική. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο οδηγιών προς τους γιατρούς, ώστε να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς τους ολιστικά.

Για τον Σουσρούτα, η χειρουργική επιστήμη ήταν καθολική, ενώ μερικές από τις πρωτοποριακές επεμβάσεις του περιλαμβάνουν τη ρινοπλαστική (την επιδιόρθωση ή αποκατάσταση μύτης), αφαίρεση νεκρού εμβρύου και λιθοτομή (χειρουργική τομή σε κοίλα όργανα όπως η ουροδόχος κύστη για την αφαίρεση λίθων ή λίθων).

Ανέπτυξε επίσης πολλές μοναδικές και πρακτικές τεχνικές για την ανατομή του ανθρώπινου σώματος και τη μελέτη της δομής του.

Ο πίνακας στην κορυφή του κειμένου είναι του Γάλλου ζωγράφου Τουλούζ Λοτρέκ, με θέμα χειρουργική επέμβαση και έχει γίνει τον 19ο αιώνα.

Πηγές:
Craniofacial Surgery, Britannica, Wikipedia

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;