Απογοητευτική είναι η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. Εμβληματικές κλινικές κλείνουν, κτίρια καταστρέφονται, ενώ καρκινοπαθείς χρειάζονται άνωθεν παρέμβαση, προκειμένου να υποβληθούν σε αναγκαία για τη ζωή τους θεραπεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού και αναισθησιολόγων και οι λίστες αναμονής είναι ατελείωτες.

"Κλινικές αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή λειτουργούν με μεγάλη επισφάλεια", τονίζει ο κ. Γιαννάκος, για να σημειώσει: "Οι κλινικές πολλών νοσοκομείων είναι τραγικά υποστελεχωμένες. Παραιτούνται οι γιατροί και οι νοσηλευτές, λόγω χαμηλών μισθών και δυσμενών συνθηκών εργασίας. Οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες. Με μετακινήσεις μπαλώνουν την κατάσταση"...

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει μία σειρά από παραδείγματα, τα οποία δείχνουν την κατάσταση του ΕΣΥ:

Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούσαν 3 καρδιοχειρουργικές κλινικές. Στο "Παπανικολάου", η εμβληματική καρδιοχειρουργική κλινική Σπύρου με 1.000 χειρουργεία τον χρόνο, το ΑΧΕΠΑ με 500 χειρουργεία το χρόνο και το "Παπαγεωργίου" με 250 χειρουργία περίπου το χρόνο.

Στο "Παπανικολάου", έκλεισε η καρδιοχειρουργική κλινική, λόγω έλλειψης καρδιοαναισθησιολόγων. Υπηρετεί μία καρδιοαναισθησιολόγος, η οποία αρρώστησε πήρε αναρρωτική άδεια και έκλεισε η κλινική.

Προσπαθούν με μετακινήσεις καρδιοαναισθησιολόγων από το ΑΧΕΠΑ και το "Παπαγεωργίου" να καλύψουν τις εφημερίες. Έπαψαν να γίνονται τακτικά χειρουργεία.

Στο "Παπανικολάου", εγκαινιάσθηκε πρόσφατα ΜΕΘ 18 κλινών από δωρεά. Λειτουργεί για περιστατικά covid-19. Στην καινούργια κατασκευή κατέρευσε το πάτωμα και έκλεισε η μία πτέρυγα 9 κλινών.

Αττική

Στο νοσοκομείο "Αττικόν", λειτουργούν οι 7 από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. 

Υπάρχουν λίστες χειρουργείων μη επικαιροποιημένες, στις οποίες εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής εδώ και πέντε χρόνια! Κανείς δεν γνωρίζει εαν περιμένουν ακόμη να χειρουργηθούν. Ασθενείς, όμως, περιμένουν τρία χρόνια για τακτικό χειρουργείο.

Καρκινοπαθείς περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν. Έπρεπε ένας καρκινοπαθής να βγει στη τηλεόραση, για να χειρουργηθεί μετά τρεις μήνες.

Νοσηλευόμενοι ασθενείς περιμένουν τρεις και τέσσερεις εβδομάδες εντός του νοσοκομείου έως ότου χειρουργηθούν...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για μαγειρική χωρίς αλάτι
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει δράση ενημέρωσης για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών στην Ακρόπολη
Μουσική Φιλανθρωπική Βραδιά από τον ‘’Καλό Σαμαρείτη’’