Το φοινικέλαιο παρασκευάζεται από τον καρπό του αφρικανικού ελαιοφοίνικα. Είναι ένας σημαντικός τύπος λαδιού για αρκετές χιλιετίες, ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει ένα από τα πιο παραγόμενα λάδια στον κόσμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Είναι ημιστερεό σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα, είναι ανθεκτικό στην οξείδωση, ώστε τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο και αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες, καθιστώντας το ιδανικό για τηγάνισμα τροφίμων.

Η παραγωγή φοινικέλαιου έχει οδηγήσει σε αποψίλωση των δασών και καταστροφή ενδιαιτημάτων για ουρακοτάγκους, ελέφαντες και ρινόκερους. Η προβληματική παραγωγή φοινικέλαιου έχει κερδίσει ευρεία προσοχή τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η παραγωγή του λαδιού που είναι αμφιλεγόμενη, αλλά οι μελέτες συγκρούονται σχετικά με το εάν το φοινικέλαιο μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία.

Μία μερίδα (1 κουταλιά) της σούπας φοινικέλαιο περιέχει:

  • Θερμίδες: 120.
  • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια.
  • Λίπος: 14 γραμμάρια.
  • Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια.
  • Φυτικές ίνες: 0 γραμμάρια.
  • Ζάχαρη: 0 γραμμάρια.

Βιταμίνη Ε

Το φοινικέλαιο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ένα από τα οποία είναι η βιταμίνη Ε, η οποία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη αρκετής βιταμίνης Ε στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Πιθανά οφέλη 

Το φοινικέλαιο είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ωστόσο, οι ίδιες πτυχές που κάνουν το φοινικέλαιο χρήσιμο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν επιπλοκές σε άτομα με ορισμένες παθήσεις.

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία που υποστηρίζουν επί του παρόντος επιστημονικές μελέτες περιλαμβάνουν:

Καλύτερη υγεία του εγκεφάλου - Η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο φοινικέλαιο έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου. Αυτή η μορφή βιταμίνης Ε, γνωστή ως τοκοτριενόλη, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον εγκεφαλικό ιστό από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες πιο αποτελεσματικά από άλλα αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη έδειξε ότι οι τοκοτριενόλες φοινικέλαιου μπορεί ακόμη και να σταματήσουν την εξέλιξη των εγκεφαλικών βλαβών. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την περαιτέρω υποστήριξη αυτών των ευρημάτων.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς - Ορισμένες μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι η βιταμίνη Ε στο φοινικέλαιο μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Η αντιοξειδωτική της δράση μπορεί να μειώνει ή ακόμα και να σταματά την εξέλιξη της καρδιακής νόσου σε ορισμένους ασθενείς. Ενώ πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να αναπαραχθεί αυτό το αποτέλεσμα, το εκχύλισμα φοινικέλαιου μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Απορρόφηση βιταμινών - Το φοινικέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ποσότητας της βιταμίνης Α που μπορείτε να απορροφηθεί, η οποία είναι μια κρίσιμη βιταμίνη για τον αμφιβληστροειδή και την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι χρειάζεστε λίπος στη διατροφή για να απορροφηθεί αποτελεσματικά η βιταμίνη. Η προσθήκη φοινικελαίου στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τη βιταμίνη Α, και πιθανώς άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Πιθανοί κίνδυνοι 

Επειδή το φοινικέλαιο είναι μια πυκνή πηγή διατροφής, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μερικούς ανθρώπους. Λάβετε υπόψη τα ακόλουθα πριν χρησιμοποιήσετε φοινικέλαιο στη μαγειρική σας:

Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης - Ενώ ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι το φοινικέλαιο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, άλλες δείχνουν πως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της "κακής" χοληστερόλης. Αυτές οι μελέτες συνέκριναν το φοινικέλαιο με άλλα υγρά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και γενικά διαπίστωσαν ότι το φοινικέλαιο είχε χειρότερη απόδοση. Μελέτη έδειξε ότι το φοινικέλαιο αύξησε τη χοληστερόλη σε υγιή άτομα. Είναι πιθανώς πιο υγιεινό από το βούτυρο, αλλά δεν πρέπει να προσθέτετε φοινικέλαιο πάνω από άλλα είδη λαδιού.

Συνδέεται με την αθηροσκλήρωση - Το φρέσκο φοινικέλαιο και το παλαιότερο φοινικέλαιο εμφανίζουν σημαντικά διαφορετικά επίπεδα τοκοτριενόλης. Εξαιτίας αυτού, το ξαναθερμασμένο φοινικέλαιο παρουσιάζει πολύ λιγότερα οφέλη από το φρέσκο φοινικέλαιο. Στην πραγματικότητα, το ξαναθερμασμένο φοινικέλαιο μπορεί όχι μόνο να χάσει τα οφέλη για την καρδιά του φρέσκου φοινικέλαιου, αλλά μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όπως η αθηροσκλήρωση. Εάν διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αποφύγετε να τρώτε ξαναζεσταμένο φοινικέλαιο ή τροφές που περιέχουν ξαναζεσταμένο φοινικέλαιο.

Υψηλά κορεσμένα λιπαρά - Σε σύγκριση με άλλα υγρά έλαια, το φοινικέλαιο είναι σχετικά υψηλό σε κορεσμένα λίπη. Το φοινικέλαιο είναι περίπου 49% κορεσμένα λιπαρά, ενώ το ελαιόλαδο είναι λιγότερο από το μισό αυτού. Τα κορεσμένα λίπη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χρόνιων παθήσεων υγείας.

Πηγές:
WebMD

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα