Μόνο στις δομές Υγείας ισχύουν από σήμερα τα υποχρεωτικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τα μέτρα αίρονται στο σύνολο των άλλων δραστηριοτήτων.

Στο ΦΕΚ, που παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρονται τα εξής:

Η τήρηση των μέτρων και υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας ισχύει για το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες των δομών Υγείας.

Πραγματοποίηση προγραμματισμένων (τακτικών) χειρουργείων σε ποσοστό το οποίο καθορίζεται από τον εκάστοτε υγειονομικό σχηματισμό (Νοσοκομεία, Υγειονομικές Περιφέρειες).

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test).

Ασθενείς που εισάγονται-νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο ως ακολούθως:

  • Οι ασθενείς που εισάγονται με τακτικό εισιτήριο (προγραμματισμένη εισαγωγή) προσέρχονται με PCR που διενεργήθηκε έως 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή τους.
  • Οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως (έκτακτη εισαγωγή) υπόκεινται άμεσα σε rapid test και παράλληλα σε PCR την πρώτη ημέρα της εισαγωγής - νοσηλείας τους.

Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις ο έλεγχος επαναλαμβάνεται με rapid test ανά 7 ημέρες.

Ασθενείς που εισάγονται με εισιτήριο μίας ημέρας για χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία υπόκεινται σε επαναλαμβανόμενο εργαστηριακό έλεγχο [PCR ανά 72 ώρες ή rapid test ανά 48 ώρες]
για κάθε ημέρα που εισάγονται.

Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Απαγόρευση επισκεπτηρίου. Εξαιρετικά για τους ψυχιατρικούς ασθενείς επιτρέπεται το επισκεπτήριο με έναν επισκέπτη ανά ασθενή υπό την προϋπόθεση διενέργειας εργαστηριακού ελέγχου [PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών] πριν την επίσκεψη.

Ένας συνοδός ανά ασθενή. Ειδικώς για ασθενείς που δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή που δύναται να εναλλάσσεται. Εξαιρετικά για τους παιδιατρικούς ασθενείς επιτρέπονται έως δύο συνοδοί.

Για τους συνοδούς ασθενών ή νοσηλευόμενων ασθενών ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο  συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.
  • Oι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών, ανεξαρτήτως της κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης, αντιστοίχως, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο [PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών] πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Ο εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) επαναλαμβάνεται ανά τρεις ημέρες.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς