Περίπου επτά φορές περισσότεροι ασθενείς ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα που έλαβαν θεραπεία με Dupilumab παρουσίασαν καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα και μειωμένη συνολική σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με το Dupilumab πέτυχαν ταχεία μείωση του κνησμού ήδη τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας, με σημαντικές βελτιώσεις στις 16 εβδομάδες, που διατηρήθηκαν για ένα έτος

Το Dupilumab είναι πλέον μια θεραπευτική επιλογή για τα περίπου 80.000 βρέφη και μικρά παιδιά που ζουν με ανεξέλεγκτη σοβαρή ατοπική δερματίτιδα σε Ευρώπη.

«Το να βλέπεις ένα βρέφος ή ένα μικρό παιδί να παλεύει με τις εξουθενωτικές και εκτεταμένες επιπτώσεις της σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας είναι αποκαρδιωτικό», τόνισε η Korey Capozza Ιδρύτρια και Εκτελεστική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γονέων παιδιών με έκζεμα (Global Parents for Eczema Research -GPER). Σύμφωνα με την ίδια, η παρέμβαση με αποτελεσματικές θεραπείες κατά τη διάρκεια της βρεφικής και πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του προκλητικού αντίκτυπου που έχει αυτή η ασθένεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος τύπου 2. Μεταξύ 85% και 90% των ασθενών εμφανίζουν για πρώτη φορά συμπτώματα πριν από την ηλικία των 5 ετών, τα οποία συχνά μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την ενηλικίωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο, επίμονο κνησμό και δερματικές βλάβες που καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα ξηρότητα δέρματος, σκάσιμο, πόνο, ερυθρότητα ή σκουρόχρωμο, σχηματισμό κρούστας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης του δέρματος. Η σοβαρή ατοπική δερματίτιδα μπορεί επίσης να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των μικρών παιδιών και των φροντιστών τους.

Οι θεραπευτικές επιλογές σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι κυρίως τα τοπικά κορτικοστεροειδή (TCS), τα οποία μπορεί να συσχετιστούν με κινδύνους ασφάλειας και μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη όταν χρησιμοποιούνται μακροπρόθεσμα.

«Κανένα βρέφος ή παιδί δεν θα πρέπει να περνά τις πρώτες του μέρες υποφέροντας από την έντονη και ακατάπαυστη φαγούρα και τον δερματικό πόνο της ατοπικής δερματίτιδας», είπε ο κ. Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος, MD, Ph.D., Πρόεδρος και Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος στη Regeneron, και κύριος εφευρέτης του Dupilumab, που χρησιμοποιείται επί του παρόντος για τη θεραπεία περισσότερων από 600.000 ασθενών σε όλο τον κόσμο με εγκεκριμένες ενδείξεις. 

Σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε 162 παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα, το Dupilumab βελτίωσε την εικόνα του δέρματος και μείωσε τη συνολική σοβαρότητα της νόσου και τον κνησμό σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στον συνολικό πληθυσμό που συμμετείχε. 

Συγκεκριμένα, το 46% των ασθενών πέτυχε 75% ή και μεγαλύτερη βελτίωση στη συνολική σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με το 7% που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το 14% των ασθενών πέτυχε καθαρό ή σχεδόν διαυγές δέρμα σε σύγκριση με το 2% που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επίσης το 55% είχε μια μέση μείωση της συνολικής σοβαρότητας της νόσου από την έναρξη σε σύγκριση με 10% με το εικονικό φάρμακο. Τέλος, το 42% μέση μείωση του κνησμού από την έναρξη σε σύγκριση με αύξηση 1% με το εικονικό φάρμακο.

Το φάρμακο βελτίωσε επίσης την ποιότητα του ύπνου, τον πόνο του δέρματος και την ποιότητα ζωής. Το κλινικό όφελος στις 16 εβδομάδες διατηρήθηκε έως τις 52 εβδομάδες.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για όλες τις ενδείξεις περιλαμβάνουν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, επιπεφυκίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα, αρθραλγία, έρπητα του στόματος και ηωσινοφιλία. 

Dupilumab

Το Dupilumab είναι μια ένεση που χορηγείται κάτω από το δέρμα (υποδόρια ένεση) σε διαφορετικά σημεία ένεσης. Σε ασθενείς ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, το Dupilumab χορηγείται με προγεμισμένη σύριγγα κάθε τέσσερις εβδομάδες με βάση το βάρος του ασθενη. Το Dupilumab μπορεί να χορηγηθεί σε κλινική ή στο σπίτι με αυτοχορήγηση μετά από εκπαίδευση από επαγγελματία υγείας. Σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, θα πρέπει να χορηγείται από έναν φροντιστή εάν χορηγείται στο σπίτι. 

Το σκεύασμα αναπτύσσεται από κοινού από τη Regeneron και τη Sanofi στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας συμφωνίας συνεργασίας. Μέχρι σήμερα, το dupilumab έχει μελετηθεί σε περισσότερες από 60 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ασθενείς με διάφορες χρόνιες ασθένειες που οφείλονται εν μέρει σε φλεγμονή τύπου 2.

Πηγές:
https://investor.regeneron.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΗΠΑ: Δεύτερη εταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις
Έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα