Αποτελεσματικό έως πολύ αποτελεσματικό αποδεικνύεται το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου στην αντιμετώπιση της νεανικής ακμής.

Αυτό προκύπτει από μελέτη, με ελληνική συμμετοχή, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Cosmetic Dermatology.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 4.230 άτομα ηλικίας 12 έως 25 ετών, με ήπια έως μέτρια ακμή. Χωρίστηκαν σε ομάδες.

  • Όσοι ανήκαν στην πρώτη, λάμβαναν το σκεύασμα με εκχύλισμα του φυτού Silybum marianum (μορφή γαϊδουράγκαθου) δύο φορές την ημέρα, για 8 έως 12 εβδομάδες, πριν από τη συνταγογραφούμενη θεραπεία κατά της ακμής. 
  • Όσοι ανήκαν στη δεύτερη, λάμβαναν τη θεραπεία έπειτα από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μετά το τέλος της θεραπείας, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων. Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, οι δερματολόγοι βαθμολόγησαν την ανοχή του προϊόντος ως "καλή" έως "πολύ καλή" στο 95% περίπου των ασθενών.

Αξιολόγησαν, δε, τη δράση του ως "αποτελεσματική" έως "πολύ αποτελεσματική" στο 80% περίπου των συμμετεχόντων, με σημαντική μείωση του μέσου συνολικού βαθμού της ακμής στο τέλος της μελέτης.

Η ποιότητα ζωής των περισσότερων ασθενών (80%) βελτιώθηκε μέχρι το τέλος της μελέτης και η πλειοψηφία (79% έως 94%) εκτίμησε τις καλλυντικές ιδιότητες του σκευάσματος. Συνολικά, εκτιμάται πως είχε κλινική επιτυχία σε πάνω από το 84% των ασθενών.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, το εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εφήβους και νεαρούς ενηλίκους, οι οποίοι έχουν τάση για ακμή, προκειμένου να περιοριστεί η αρχική ή η χρόνια χρήση ιατρικής θεραπείας.

Όπως αναφέρουν, τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούνται συχνά για τη διατήρηση ή την ενίσχυση της ανοχής και της αποτελεσματικότητας των ιατρικών θεραπειών κατά της ακμής.

Βοηθούν στη διατήρηση της ομοιόστασης γύρω από τα κύτταρα του σμηγματογόνου αδένα, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό μικροκομεδόνης.

Πηγές:
Journal of Cosmetic Dermatology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας