Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει και καρδιακή προσβολή, αναφέρει νέα προκαταρκτική έρευνα.

Σύμφωνα με Ολλανδούς ερευνητές, η καρδιακή προσβολή είναι 6 φορές πιο πιθανή την εβδομάδα μετά τη διάγνωση γρίπης σε έναν άνθρωπο έναντι ενός χρόνου πριν ή μετά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του UMC Utrecht θα παρουσιαστούν τον Απρίλιο σε συνέδριο του European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.

Ενώ τα ευρήματα δεν κάνουν σαφές αν αυτοί με λιγότερο σοβαρή γρίπη διατρέχουν επίσης κίνδυνο, οι ερευνητές δήλωσαν ότι και αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν τη σχέση.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε εργαστηριακά αποτελέσματα 16 εργαστηρίων που κάλυπταν το 40% του Ολλανδικού πληθυσμού και στοιχεία για θανάτους και νοσηλείες.

Περισσότερα από 26.000 περιστατικά γρίπης επιβεβαιώθηκαν στο εργαστήριο μεταξύ 2008 και 2019.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 401 άνθρωποι είχαν τουλάχιστον μια καρδιακή προσβολή εντός έτους από τη διάγνωση γρίπης, με συνολικά 419 εμφράγματα.
Από αυτά 25 εμφανίστηκαν τις πρώτες 7 ημέρες μετά τη διάγνωση γρίπη, 217 τον χρόνο πριν τη διάγνωση και 177 τον χρόνο μετά τη διάγνωση αλλά χωρίς να περιλαμβάνονται οι πρώτες 7 ημέρες.

Περίπου το ένα τρίτο των 401 ασθενών πέθαναν από οποιοδήποτε αίτιο εντός έτους από τη διάγνωση γρίπης.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν 6.16 φορές περισσότερες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή την εβδομάδα μετά τη διάγνωση γρίπης σε σχέση με 1 χρόνο πριν ή μετά από αυτήν.

Ο αποκλεισμός στοιχείων από αρχεία θανάτων μείωσε την αύξηση στον κίνδυνο καρδιακής προσβολής την πρώτη εβδομάδα σε 2,43 φορές. Αυτό υπογραμμίζει την επίδραση μη ολοκληρωμένων στοιχείων στα ευρήματα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι η αύξηση του κινδύνου αφορά διάφορους πληθυσμούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;