Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1 που εξαπλώνεται, έχει δυναμικό και προοπτική πανδημίας για τον άνθρωπο. Ο Π.Ο.Υ προετοιμάζεται γι' αυτό, αλλά κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι η ίδια για να περιορίσει τον κίνδυνο.

Η πτηνοτροφία θεωρείται ο μεγαλύτερος συνδετικός κρίκος για την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

Καθώς εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών, αυξάνεται και ο κίνδυνος εξάπλωσής της στους ανθρώπους προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ). "Αυτό δεν αποτελεί αφορμή για πρόκληση πανικού", δήλωσε την Τετάρτη στη Γενεύη η Sylvie Briand, διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας του ΠΟΥ για τις μολυσματικές απειλές. "Εντούτοις πρέπει να αξιολογήσουμε πόσο καλά είμαστε προετοιμασμένοι".

Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται σήμερα σε πρωτοφανή κλίμακα, με στοιχεία σε κάθε Ήπειρο εκτός από την Αυστραλία και την Ανταρκτική. Δεκάδες εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη πεθάνει, ιδίως θαλασσοπούλια. Επιπλέον, ο ιός έχει ανιχνευθεί σε περίπου 30 είδη θηλαστικών. Έχει μολύνει και σκοτώσει, μεταξύ άλλων, αλεπούδες, ρακούν, κουνάβια, αρκούδες και άλλα ζώα.

Ο ιός εντοπίστηκε επίσης και σε ένα γουρουνόψαρο στη Βαλτική Θάλασσα το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Timm Harder του Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) στο Greifswald.

"Ο ιός όχι μόνο εξαπλώνεται, αλλά και υπερπηδά ευκολότερα τα όρια των ειδών", δήλωσε ο Briand. "Αυτό αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο και για τον άνθρωπο". Όσο περισσότερο εξαπλώνεται ένας ιός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο, είπε.

Ανάπτυξη εμβολίου σε εξέλιξη

Συνολικά 873 κρούσματα αναφέρθηκαν στον Π.Ο,Υ από τα πρώτα θανατηφόρα ανθρώπινα κρούσματα H5N1 στο Χονγκ Κονγκ το 1997. Οι 458 από τους μολυσμένους πέθαναν, δήλωσε ο Ολλανδός ιολόγος Ron Fouchier.

Ωστόσο, προειδοποίησε κατά του να συμπεράνουμε ότι ο ιός οδηγεί συχνά σε θάνατο τους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λοιμώξεις χωρίς ή με ήπια συμπτώματα συνήθως δεν αναφέρονται και επομένως δεν κστσγράφονται στον υπολογισμό.

"Μια πανδημία μπορεί να μην είναι προ των πυλών, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να επανεξετάσουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης", είπε.

Η σειρά ανάπτυξης του H5N1 2.3.4.4b που κυκλοφορεί σήμερα έχει καταγράψει μόνο έναν ανθρώπινο θάνατο, σύμφωνα με τα στοιχεία του FLI: Τον Οκτώβριο, μια 38χρονη Κινέζα πέθανε μετά από επαφή με μολυσμένα οικόσιτα πουλερικά.

Οι προκαταρκτικές εργασίες για ένα εμβόλιο για πιθανό μαζικό εμβολιασμό βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Richard Webby από το Νοσοκομείο Παίδων St Jude στο Μέμφις των ΗΠΑ.

"Αλλά χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές είδος που μπορεί να αναπαραχθεί στον άνθρωπο, είναι δυνατό να φτιάξουμε μόνο τα πρώτα δομικά στοιχεία για εμβόλια", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος της Ολομέλειας των Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ
Το περιβάλλον και η προστασία του κεντρική πολιτική του ΕΚΠΑ
Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε