Στις 4-5 Μαΐου 2023 διοργανώνεται το "1ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού Υγείας", το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, καθώς και της Περιφέρειας Αττικής, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τη διαΝΕΟσις. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον Ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Τούντα.

Στη δεδομένη χρονική συγκυρία, στην οποία ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί παγκόσμια τάση με ετήσιο τζίρο που υπερβαίνει τα 3 δισ. δολάρια, η Ελλάδα οφείλει να στοχεύσει στην καθιέρωσή της ως κορυφαίος προορισμός, αξιοποιώντας τη φυσική ομορφιά και τις ποιοτικές υπηρεσίες της, αλλά και ως χώρα καταγωγής του Ιπποκράτη και του Ασκληπιού.

Προσεγγίζοντας τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα μέσα από μία διεθνή οπτική, το Συνέδριο έχει συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες και επιστήμονες υψηλού επιπέδου από 12 χώρες από όλο τον κόσμο, που εκπροσωπούν 27 Διεθνείς και 12 ελληνικούς φορείς, οργανισμούς και εταιρείες, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα ουσιαστικό φόρουμ για την ανταλλαγή εμπειριών, καλών πρακτικών, καινοτομίας και αμοιβαίας υποστήριξης.
Ανάμεσα στους Διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβάνονται οι: World Tourism Organization (UNWTO), German Medical Wellness Association, Health Tourism Department (Dubai Health Authority), European Historic Thermal Towns Association (EHTTA), European Spas Association (ESPA) και πολλοί ακόμη εξίσου σημαντικοί φορείς. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική, η συμμετοχή θα είναι διαδικτυακή και δωρεάν.

Το πρόγραμμα θα καλύψει τρεις θεματικές ενότητες: του Ιατρικού Τουρισμού, του Ιαματικού Τουρισμού και του Τουρισμού Ευεξίας. Την πρώτη ημέρα, εκπρόσωποι διεθνών φορέων και ξένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν για τις διεθνείς τάσεις και προκλήσεις και θα μοιραστούν με το ακροατήριο ιστορίες επιτυχίας και καινοτόμες δράσεις. Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας θα επικεντρώνεται στην ελληνική πραγματικότητα με εισηγήσεις ειδικών, καθώς και εκπροσώπων εθνικών επιστημονικών, επαγγελματικών και κυβερνητικών οργανισμών. Θα συζητηθούν οι τομές που απαιτούνται και οι προοπτικές που ανοίγονται, το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, οι δυνατότητες χρηματοδότησης και αποζημίωσης, ώστε ο Τουρισμός Υγείας να μετουσιωθεί σε έναν στιβαρό αναπτυξιακό τομέα για την ελληνική οικονομία.

Η προσέγγιση του Τουρισμού Υγείας θα είναι ολιστική και πολυεπίπεδη, από την διαμόρφωση των νέων δεδομένων στη μετά COVID-19 εποχή, αλλά και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στην αρχιτεκτονική, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη διαμόρφωση ενός ιαματικού προορισμού, την ευεξία ως τρόπο ζωής και ως ταχέως αναπτυσσόμενο θεματικό τουριστικό προϊόν, καθώς και τις βασικές πτυχές και προκλήσεις του Ιατρικού Τουρισμού, σε νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες.

Το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο συνάντησης για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ενθαρρύνοντας συνεργασίες και προωθώντας πολύτιμη γνώση και εμπειρία, ώστε με την ολοκλήρωσή του να παρουσιάσει χρήσιμα συμπεράσματα για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!