Η άνοιξη φέρνει περισσότερη ζέστη, και η περισσότερη ζέστη μας κάνει να θέλουμε να ανοίξουμε παράθυρα, μπαλκονόπορτες, ό,τι κι αν έχουμε για να μπει καθαρός αέρας στο σπίτι. Και είναι συνήθως η περίοδος για την καθιερωμένη μεγάλη γενική καθαριότητα. Εκτός από το πολύ πρακτικό του ζητήματος (αντίο σκόνη και μικρόβια που μαζεύονταν στις γωνίες όλο το χειμώνα), είναι και μια καλή ευκαιρία για να ανεβάσουμε την ψυχολογία μας και να νιώσουμε πως κάνουμε ένα φρέσκο ξεκίνημα.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα οφέλη του να καθαρίζουμε το σπίτι μας - και ειδικά όταν αφιερώνουμε τον χρόνο να το καθαρίσουμε από άκρη σ' άκρη.

Νιώθουμε πιο ολοκληρωμένοι

Καλώς ή κακώς, οι δουλειές του σπιτιού πάντα θα είναι στο μυαλό μας, αλλά τις περισσότερες φορές βρίσκουμε μια δικαιολογία για να μην τις κάνουμε. Παράλληλα, όσο περισσότερο γίνεται ο χώρος που ζούμε ακατάστατος και βρώμικος, άλλο τόσο νιώθουμε άσχημα και πιεσμένοι να κάνουμε κάτι. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο αναβλητικότητας, και το ανοιξιάτικο καθάρισμα του σπιτιού μπορεί να τον σπάσει. Ένα λιγότερο πράγμα στο κεφάλι μας, μια λιγότερη ευθύνη στη λίστα μας.

Μπορεί να γίνουμε πιο παραγωγικοί

Ένας ακατάστατος χώρος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλός για την παραγωγικότητά μας. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή η ακαταστασία δεν μας αφήνει να συγκεντρωθούμε (αυτή η πίεση που είπαμε πιο πάνω), είτε επειδή μέσα στο χάος μας υπάρχουν ένα σωρό πράγματα για να μας αποσπάσουν την προσοχή. Η τακτοποίηση μπορεί να μας επιτρέψει να αφοσιωθούμε στην δουλειά μας με περισσότερη συγκέντρωση.

Μπορεί να μας ηρεμήσει από το στρες

Ναι, το να πλύνουμε τα πιάτα και να σφουγγαρίσουμε δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα μας έρθει στο μυαλό αν σκεφτούμε τρόπους για να χαλαρώσουμε. Από την άλλη μεριά, ούτε η γυμναστική είναι από τα πρώτα πράγματα που θα μας έρθουν στο μυαλό, και είναι από τις καλύτερες λύσεις. Βλέπετε που το πάμε, λοιπόν: Ίσως το να κάνουμε ένα διάλειμμα για να καθαρίσουμε το σπίτι μας να είναι αρκετός χρόνος για να μπουν σε μια τάξη οι σκέψεις στο μυαλό μας. Όσο το σώμα τακτοποιεί το σπίτι, ο εγκέφαλος τακτοποιεί τις δικές του δουλειές, και αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τα αισθήματα άγχους και τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Και μιας και αναφέραμε την γυμναστική...

Και η καθαρίοτητα είναι μια μορφή γυμναστικής

Θα υπάρξει κίνηση μέσα στο σπίτι όπως και να 'χει. Δεν υπάρχει τεμπέλικος τρόπος να καθαρίσουμε το σπίτι μας, τα άκρα μας θα τεντωθούν καλά και οι παλμοί της καρδιάς μας θα ανέβουν. Δεν είναι υποκατάστατο της άσκησης, προφανώς, αλλά ειδικά για άτομα που έχουν δυσκολία στην γυμναστική είναι ένας καλός τρόπος για να υπάρξει έξτρα κίνηση μέσα στην ημέρα.

Μειώνει τους κινδύνους στο σπίτι

Με πολύ απλά λόγια, όσο λιγότερα πεταμένα πράγματα υπάρχουν τριγύρω, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να σκοντάψουμε κάπου και να χτυπήσουμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους μεγαλύτερους ενήλικες, αλλά και για όσους έχουν μικρά παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα