Γυναίκες με μεγαλύτερο σωματικό βάρος ή μεγαλύτερη ηλικία μπορεί ενδεχομένως να χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ιαθούν μετά την εγχείρηση σμίκρυνσης στήθους, έδειξε νέα έρευνα.

Το βάρος και η ηλικία μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο επιπλοκών μετά τη μειωτική στήθους, αναφέρει έκθεση στο Plastic and Reconstructive Surgery.
Αν και αυτή η εγχείρηση είναι ασφαλής, η νέα έρευνα έδειξε ότι ασθενείς στις κατηγορίες υψηλότερου ΔΜΣ ενδεχομένως μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο ανάρρωσης, με αυξημένο κίνδυνο ο χρόνος επούλωσης να ξεπερνά τους 2 μήνες, δήλωσε ο Dr. Jesse Payton, του Baylor Scott & White Medical Center στο Temple του Τέξας.

Οι ερευνητές επισκόπησαν στοιχεία 277 ασθενών που υποβλήθηκαν σε μειωτική στήθους μεταξύ 2014 και 2018. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 36 έτη και ο μέσος ΔΜΣ ήταν 30 (χαμηλότερη τιμή παχυσαρκίας). Παρά τον αυξημένο ΔΜΣ, οι ασθενείς γενικά ήταν υγιείς, με χαμηλά ποσοστά άλλων προβλημάτων υγείας.

Περίπου το 49% των ασθενών των οπαίων τα περιστατικά επισκοπήθηκαν είχαν ελάσσονες επιπλοκές, όπως προβλήματα επιφανειακής επούλωσηε πληγών. Οι μείζονες επιπλοκές δεν ήταν συνήθεις και συνέβησαν στο 4% αυτών.

Σε αρχική ανάλυση, ο ΔΜΣ δεν συνδεόταν με τον κίνδυνο επιπλοκών, αλλά ασθενείς σε μεγαλύτερη κατηγορία ΔΜΣ ήταν πιο πιθανό να έχουν καθυστερημένη επούλωση πληγών, με τον χρόνο να ξεπερνά τους 2 μήνες.

Ασθενείς με υψηλότερο ΔΜΣ, επίσης είχαν μακρύτερο χειρουργικό χρόνο και μεγαλύτερη ποσότητα ιστού να απομακρύνεται στην εγχείρηση.
Η μεγαλύτερη ηλικία, επίσης συνδεόταν με αυξημένο ποσοστό ελασσόνων επιπλοκών.
Η μεγαλύτερη αύξηση στην καθυστέρηση της επούλωσης εμφανιζόταν στο υψηλότερο επίπεδο ΔΜΣ.

Με κάθε αύξηση κατά 5, στον ΔΜΣ, οι πιθανότητες καθυστέρησης στην επούλωση υπολογίστηκε ότι αυξάνονταν κατά 77%.
Υπήρχε επίσης θετική σχέση που συνέδεε τον υψηλό ΔΜΣ και τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η μεγαλύτερη ηλικία καθαυτή ήταν παράγοντας κινδύνου για ελάσσοντες επιπλοκές. Για κάθε δεκαετία ηλικίας, οι πιθανότητες μικρών επιπλοκών υπολογίστηκαν να είναι αυξημένες κατά 22%.

Πηγές:
Plastic and Reconstructive Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου